Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alliansen stärker Högskolan Väst

Alliansen satsar på Högskolan Väst. Högskolan får ett stort antal nya högskoleplatser i år och nästa år. Tillsammans med tidigare beslut om en 25-procentig ökning av högskolans forskningspengar och en möjlighet att ansöka om att utfärda examina på forskarnivå läggs en solid grund för att högskolan ska bli framgångsrik. Detta är betydelsefullt för hela Västsveriges utveckling.

Alliansen har i flera steg stärkt högre utbildning och forskning. Vi har gjort det största resurstillskottet någonsin till svensk forskning. För högskolan Väst beräknas grundpengarna till forskning öka med hela 25 procent mellan 2009 och 2012.

Alliansen har också avskaffat den moms som lärosätena tidigare tvingats betala på externt insamlade pengar.

Detta innebär att det finns starka drivkrafter at bedriva högkvalitativ forskning och samverka med omvärlden. Högskolan Väst har mycket goda förutsättningar att lyckas.

Alliansen har öppnat för landets högskolor att ansöka om att få utfärda examina på forskarnivå. Poängen är att högskolor ska få möjlighet att utveckla forskning inom områden där man är särskilt duktig. Högskolan Väst är ett lärosäte med en tydlig profilering och flera områden där man har forskning av hög kvalité.

Under de senaste åren har Sverige drabbats av en global finanskris. Västra Sverige har varit särskilt drabbad med många varsel inom fordonsindustrin. För att möta krisen har regeringen land annat utökat antalet högskoleplatser i västra Sverige.

Nu tas ett steg till. Högskolan Väst kommer att få 500 nya högskoleplatser. Det är en bra väg för att möta krisen och att investera för framtiden.

Att Högskolan Väst får nya utbildningsplatser, en rejäl ökning av sina forsningspengar och får möjlighet att kunna utfärda examina på forskarnivå lägger en solid grund för att högskolan ska bli framgångsrik.

En framgång för Högskolan Väst lägger en grund för framtida jobb och därmed välfärd. det är betydelsefullt för hela Västsveriges utveckling.

Mikael Cederbratt är Moderat och riksdagsledamot från Vänersborg.

Lars Hjälmered är Moderat och riksdagsledamot från Göteborg.

Maria Plass är Moderat och riksdagsledamot från Uddevalla.