Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paula Rapp på Elon Lotta Sparköp på Överby i Trollhättan.

”Allt fler ser möjligheten att sänka sina elkostnader med en luftvärmepump”

Husägare i hela Sverige har kunnat sänka sin uppvärmningskostnad markant genom att komplettera det befintliga värmesystemet med en luftvärmepump. Detta är något allt fler boende i Trollhättan och Vänersborg tagit fasta på.

Värmepumpar har funnits på den svenska marknaden i många år. Men under de senaste åren har den tekniska utvecklingen gjort lösningen allt mer populär. Samtidigt har fler och fler fastnat för det ekonomiska argumentet, det säger Paula Rapp som äger Elon Lotta Sparköp på Överby i Trollhättan.

LÄNK: Läs mer om Elons sortiment av luftvärmepumpar här

– Efterfrågan här i trakten växer hela tiden. Vi märker att fler känner till vad det är och hur det fungerar. Tidigare har våra kunder kanske varit osäkra men eftersom maskinerna blivit så mycket bättre så säljer vi fler, säger Paula Rapp.

Fungerar som en luftrenare

Hon berättar att de flesta vill installera en luftvärmepump i sin villa eller sommarhus, men det kan också röra sig om garage eller förråd.

– Det handlar ju inte bara om att få värme. Under sommaren kan de användas som luftkonditionering och de fungerar som en luftrenare i hela huset, året runt. Därför pratar man mer om luftvärmepumpen som en klimatanläggning, förklarar Paula.

Det som framför allt förbättrats på senare år är att många luftvärmepumpar tillverkas specifikt för det nordiska klimatet. På Elon Lotta Sparköp har man därför märkt de luftvärmepumparna som är energiklassade för Skandinaviens temperaturer med en snöflinga.

Många uppgraderar sig

Den nya tekniken gör även att man kan övervaka och styra sin luftvärmepump via mobilen.

– Det kan vara väldigt praktiskt, till exempel för att se till att fritidshuset har en behaglig temperatur när du anländer, säger Paula Rapp.

LÄNK: Vid frågor – kontakta oss i butiken

Personalen på Elon Lotta Sparköp har märkt att de som en gång låtit installera en luftvärmepump fortsätter med det.

– Så samtidigt som vi ser en växande efterfrågan pratar vi också om en utbytesmarknad. Många som haft en pump i 10-15 år väljer att uppgradera sig till en tystare och mer effektiv anläggning, berättar Paula.

"Tjänar in hela investeringen på några år"

För att en luftvärmepump ska ge bästa möjliga effekt vill Paula Rapp och hennes gäng hjälpa kunderna att göra ett behovsanpassat val. Det handlar bland annat om att välja rätt modell beroende på husets storlek och planlösning samt var i huset luftvärmepumpen ska installeras.

– Alla som själva betalar för sin uppvärmning bör skaffa en luftvärmepump. Det finns nog inget du kan investera i för ditt hem som ger så snabb återbetalning. En bra luftvärmepump är i dag väldigt prisvärd och med möjligheten att utnyttja ROT-avdraget blir kostnaden för installation också lägre. De flesta tjänar in hela investeringen på några år, säger Paula.