Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler unga tar snabblån för att köpa aktier

Många unga vuxna tar idag snabblån för att köpa aktier. Företagen som tillhandahåller lånen marknadsför sms-lån för aktieköp, något som fått ta emot mycket kritik bland annat från en organisation vid namn Sveriges Konsumenter.

Organisationens generalsekreterare menar att fenomenet riskerar att öka överskuldsättningen i vårt samhälle. Han säger vidare att det är väldigt riskabelt eftersom det inte finns några garantier vid aktiehandel.

Nackdelen med just de så kallade snabblånen är att räntan och kostnaderna är höga. Mycket högre än vid ett vanligt blancolån. En sak som gör den här typen av lån väldigt lättillgängliga är att det finns mängder av olika långivare som erbjuder snabblån numera. En del av dem har speciella erbjudanden till de som lånar första gången. Dessutom har ungdomarnas handel med aktier ökat enormt på senare tid.

Ökat intresse för aktier bland ungdomar

Aktietrenden blev stor i kölvattnet av Covid 19-pandemin och speciellt den yngre generationen visar ett ökat intresse för investering i aktier. Börsen rasade rejält när pandemin blev ett faktum och gjorde att det fanns relativt billiga aktier att investera i. Sedan var det bara att vänta på en vändning och se pengarna öka.

Men för att kunna tjäna mycket behövdes det en investering i många aktier. Någonting de flesta inte hade råd till vid den tiden eftersom många förlorade jobbet, därav blev lån till aktier mer vanligt än någonsin.

Kurserna vände ganska snabbt uppåt efter raset eftersom pengar pumpades ut i samhället av centralbankerna. Många svenskar, speciellt unga personer, såg då en möjlighet att tjäna snabba pengar. Men aktiemarknaden är alltid osäker och börsen kan vända upp och ner av många orsaker. Bland annat har kriget i Ukraina också påverkat marknaden negativt.

Många ungdomar studerar och har utöver lån även spenderat sina studiebidrag på att köpa aktier. De har blivit lurade av långivare att tro att det är lätt och går snabbt att tjäna pengar på aktier, vilket inte riktigt är sanningen.

Långivare lockar ungdomar

Aktietrenden är någonting många snabblånsföretag uppmärksammat och utnyttjat. Bolagen har riktat marknadsföring till ungdomar som inte har så stor koll på hur aktiemarknaden egentligen fungerar. Oerfarna konsumenter har fått tro att det är en quickfix och att de snabbt kommer att få ihop de pengar de lägger ut till lånekostnader, och även tjäna en hacka. Men det är ganska långt från sanningen.

Kronofogdemyndigheten har sett en ökning i skulder bland personer mellan 18 och 30 år. Andelen personer i den åldersgruppen som ansökte om skuldsanering mellan 2019 och 2020 är fördubblad. Även om det inte går att säga med säkerhet att det har att göra med snabblån för aktieköp gör det ändå riskerna större för skuldsättning. Det på grund av de dyra kostnaderna för just sms-lån samt de korta återbetalningstiderna.

Att tänka på vid aktieköp

Faktum är förstås att det inte är omöjligt att tjäna pengar på aktier, även om du lånar till dem. Men det kräver kunskap om marknaden och vilka aktier som är värda att titta på. När du ska köpa aktier är det också bra att inte lägga alla ägg i samma korg. Alltså att du sprider ut riskerna genom att köpa aktier i flera bolag. Bolagen ska helst också vara inom olika områden.

Det finns mycket information på nätet om hur du investerar i aktier och det är också viktigt att följa aktiekurserna en tid innan köp. Dock är det viktigt att ha i åtanke att det inte finns någon garanti att gå med vinst vid aktiehandel. Dessutom är aktier någonting du bör ha länge för att de ska ha möjlighet att öka i värde, vilket gör det svårt att tjäna någonting innan snabblånet ska vara återbetalat. Snabblån har nämligen ofta en återbetalningstid på max tre månader.

Så fungerar snabblån

Den här typen av lån går också under namnen sms-lån och mobillån, men de namnen var mer vanliga när den här typen av lån var nya. Låntypen fick snabbt en negativ klang och idag går de istället under namnet snabblån. Snabblån är tilltalande för de som vill ha snabba pengar och ibland är det viktigt att få pengar snabbt. Det kan handla om att bilen gått sönder några dagar innan lön eller att en oväntad faktura dykt upp. Om det inte finns något annat sätt att få in pengar kan snabblån vara det enda alternativet.

Gemensamt för alla snabblån är deras höga ränta. Ofta är det dessutom bara möjligt att låna låga belopp. Snabblån blir också kallade för högriskkrediter, eftersom det föreligger en stor risk att bli skuldsatt på grund av de höga kostnaderna. Lånen kan ha en nominell ränta på upp till 39,5 %, vilket innebär att ett lån på 1 000 kronor har en avgift på 395 kronor och därav en återbetalning på 1 395 kronor.

Det är dock inte bara den nominella räntan som spelar roll för återbetalningen av ett lån. Vanligtvis tillkommer även diverse avgifter, vilket ökar den effektiva räntan. Den effektiva räntan är den som talar om exakt hur mycket som ska betalas tillbaka för lånet. Idag finns det snabblån som har en effektiv ränta på över 200 %, vilket innebär en återbetalning på 3 000 kronor för ett lån på 1 000 kronor.