Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anna Jarnald toppar även 2010 års dressyrlista. Efter att tillbringat det senaste halvåret i Danmark, hos OS-ryttaren Andreas Helgstrand, är hon nu på väg hem igen.

Andra raka för Jarnald

För andra året i rad toppar Anna Jarnald, Trollhättans Fältrittklubb, den lokala tio-i-topp-listan. Anna har dock under flera år funnits med i täten och får ses som vårt områdes mesta dressyrryttare.

Årligen sammanställs topplistor i både hoppning och dressyr baserat på Svenska Ridsportförbundets rankinglistor. Sverige-toppen i dressyr leds av Patrik Kittel, nu för andra året i rad.

Topplistan för hästdressyren verkar, som vanligt, inte alls lika spännande som hopplistan, poängmässigt sett. Och det av förklarliga skäl, det erbjuds inte lika många tävlingsmöjligheter för en dressyrryttare på ett år som för en hoppryttare. Det kan till och med hända att man blir bortlottad från en tävling man anmält sig till. Detta är dock något som man jobbat med inom ridsporten, bland annat med ändrade regler samt att kunna erbjuda fler tävlingar.

Även om dressyren verkar vara på stark frammarsch i flera klubbar, verkar det som om många av ryttarna tävlar lokalt, där det inte erhålls några rankingpoäng.

Det är först från placering på regional nivå som poängen trillar in och det är lika på såväl dressyr som hoppning. De allra flesta har enbart en häst att tävla med och skulle det vara fler, ja då stannar det vid två.

Anna Jarnalds tävlingsperiod under 2010 sträckte sig från mars till juli, då det sedan bar iväg för jobb hos danske OS-ryttaren i dressyr, Andreas Helgstrand.

Danmarksäventyret är snart över och hon längtar efter att komma hem så hon kan sätta igång med den egna träningen igen.

– Det är lite tråkigt för jag har trivts väldigt bra, säger Anna och tillägger att hon kommer hem med många erfarenheter rikare.

Under 2011 har Anna som mål när det gäller tävling, att starta i Intermediare med Acteur och MSV:B – Grand Prix med Hilton.

– Jag har även en 4-åring hemma i stallet som ska börja tävla så smått.

Från topplistan 2009 har tvåan och trean skiftat plats.

Manda Olsson har med sina tävlingsresultat under 2010 säkrat andraplatsen. Hon har bland annat tagit flera segrar i medelsvår klass och är nöjd med tävlingsåret.

Målet är nu att till hösten kunna starta Grand Prix.

Emelie Andersson, trean, har också gjort fina resultat under 2010, men säsongen blev även här kort på grund av att Goliat behövde vila. Nu är ekipaget i full gång och ser fram emot att befästa resultaten i medelsvår klass och däröver.

TSR:s Katarina Andersson är ny på listan. Några regionala tävlingar under vårsäsongen med fint resultat räckte till en femteplacering.