Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anne de-Wahl Granellis, ny verksamhetschef för kardiologikliniken i NU-sjukvården, tidigare forskning har fått stor uppmärksamhet världen över.

Annes forskning på spädbarn räddar liv

Hennes forskning har fått stor uppmärksamhet världen över och lett till att flera länder infört hjärtscreening av nyfödda för att upptäcka akuta hjärtfel. I dag gästas Näl av en delegation från Saudiarabien som ska ta del av Anne de-Wahl Granellis metod.

Det är som vanligt mycket ett göra på BB-enheten, men flera personer har samlats i ett av personalrummen för att få ta del av Anne de-Wahl Granellis presentation av hjärtscreeningen, den pulsoxymetriska undersökningen som används på BB på Näl sedan 2004, och vad den har fått för konsekvenser.

Fler av dem som lyssnar har varit med sedan studien i Västra Götaland inleddes för drygt tio år sedan. Då kändes det lite omständligt med ett nytt arbetsmoment. Nu går det av bara farten. Och räddar liv på samma gång.

– Gör man inte en screening så missar man 30 procent av de barn som har livshotande hjärtfel och behöver snabb kirurgi, med screeningen hittar man tyvärr inte alla, men man får ner siffran till 8 procent, säger Anne de-Wahl Granelli.

Hon är biomedicinsk analytiker i botten och resultatet av studien i Västra Götaland ingick i avhandlingen när hon disputerade 2009. Metoden, där man kontrollerar syrgaskoncentrationen i blodet innan bebisen lämnar sjukhuset genom att man fäster en sensor i både höger hand och ena foten, kallas i dag Granelli-protokollet.

Hennes presentation för personalen på BB är både en uppföljning av Poxens betydelse i arbetet att upptäcka akuta hjärtfel hos spädbarn, men också lite utav en generalrepetition.

I dag, tisdag, gästas Näl av representanter från Saudiarabiens hälsoministerium som också ska få höra de-Wahl Grannellis sammanfattning av allt som hänt sedan 2004, men även få ta del av hur personalen på BB arbetar rent praktiskt med screeningen. Under hösten kommer Saudiarabien att införa arbetssättet på 22 sjukhus, därefter i resten av landet.

Och fler länder har redan gått samma väg. I stort sett hela Norden och flera andra länder i Europa använder metoden och Anne de-Wahl Granelli har blivit anlitad som expert av hälsoministerier i bland annat USA och Kina.

– Jag blev inbjuden tillsammans med en brittisk författare till USA till ett stort möte med flera olika myndigheter och hjärtorganisationer. Det slutade med att de ville ha det svenska konceptet rakt av och deras hälsominister gick ut och rekommenderade staterna att använda den. Första dagen en stat började screena, räddade de livet på en bebis och det fick väldigt stor medial uppmärksamhet.

Besöket från Saudiarabien är ändå lite utav en slutpunkt när det gäller allt arbete i efterdyningarna av publikationen. Visserligen kommer Anne de-Wahl Granelli att fortsätta att följa vad som händer kring screeningen, men nu blir det i stället fullt fokus på jobbet som verksamhetschef för kardiologikliniken i NU-sjukvården, en tjänst som hon tillträdde i somras.

– Det ska bli jättekul. Vi har klättrat på flera olika rankningar det senaste, så det blir till att fortsätta utvecklingsarbetet i samma riktning, säger hon.