Anvegård sänkte England: "Perfekt avslutning"

England hade planerat för en dag av hjältehyllningar. Sverige rev ofint nog det tänkta manuset i bitar och bortaslog världstrean med 2–0. Anna Anvegård rundade av ett strålande fotbollsår med att göra sitt första landslagsmål.

ANNONS
|

Anvegård har öst in mål var hon än har spelat. Hon följde upp sina 33 mål i elitettan förra säsongen, genom att med 14 mål i år bli tvåa i skytteligan under sin allsvenska debutsäsong.

Borta mot England kom också det första målet i A-landslaget.

- Det var väldigt skönt, skitkul. Jag hann knapp uppfatta vad som hände, plötsligt var den i mål bara. Nu när man ändå har gjort några mål i klubben var det skönt att visa att det går i landslaget också, säger Anna Anvegård.

ANNONS

- Det känns som den perfekta avslutningen på säsongen.

Hoppas på fler

Sofia Jakobsson hade på egen hand ordnat 1–0 i den 20:e minuten när hon smällde in ett långskott från 20 meter. Anvegårds 2–0-mål kom med lite mer än halvtimmen spelad.

I röran efter en hörna slog Kosovare Asllani bollen mot mål, och trots att Anvegård stod med näsan mot mittplanen lyckades hon vända på en femöring och dunka upp bollen i nättaket.

- Jag hade ryggen mot målet men jag kände väl att jag hade chans att trycka dit den så det var bara att skjuta in den.

TT: Var det ditt första av många landslagsmål?

- Jag hoppas ju det. Jag hoppas inte att det var det första och sista, jag hoppas att det blir några till nästa år.

ANNONS

Fallna hjältar hedrades

Många av de 9561 på läktarna hade kommit till New York Stadium i Rotherham för att fira Englands lagkapten Stephanie Houghtons 100:e landskamp. När det även sammanföll med 100-årsdagen för första världskrigets slut – i Storbritannien hedras krigets offer den 11 november varje år – var det liksom upplagt för en engelsk viktoria.

Men det blev inte den pompa och ståt-eftermiddag som publiken hade ställt in sig på.

Englands hjältar var i fokus före matchen, men när det gick över till själva fotbollen – efter hornsignaler, tysta minuter och utdelade blombuketter – var det Sverige som stal föreställningen.

- Det var en riktigt, riktigt bra genomförd match både taktiskt och fysiskt. Än en gång är det en taktisk vinst, vi täpper igen ytor och äger speciellt första halvlek. Vi gör det väldigt svårt för dem i uppspelen, vilket gör att vi vinner mycket boll. En stabilt genomförd match och en välförtjänt seger, säger Kosovare Asllani.

Ramstark defensiv

Sverige gick ut till andra halvlek med en 2–0-ledning och med vetskapen att laget bara har släppt in två mål en enda gång sedan Peter Gerhardsson tog över förra hösten.

ANNONS

England inledde förvisso andra halvlek med en 20 minuter lång anstormning mot det svenska målet. Men med lite tur, en hel del skicklighet och en storspelande Hedvig Lindahl – som tydligt vann matchen i matchen mot målvaktskollegan i Chelsea Carly Telford – stod Sverige emot.

- Även om de kommer ut med stor energi så känns det som att vi täpper igen de farligaste ytorna och låter dem bara skapa halvchanser. Det känns väldigt kontrollerat och stabilt från vår sida, säger Kosovare Asllani.

Det var Englands blott andra förlust 2018, efter att tidigare bara ha förlorat mot världsettan USA i våras (0–1). För Sverige och förbundskapten Peter Gerhardsson blev segern mot världstrean en fin avslutning på året, och något att bygga vidare på inför VM-året 2019.

- Det var en otroligt viktig seger eftersom de är rankade topp tre i världen. Vi vet att när vi spelar den fotbollen som vi står för, som är på en väldigt hög nivå, så kan vi vinna mot alla lag, säger Asllani.

ANNONS
Rotherham, TT:s utsända
ANNONS