aktier
Folkvalda och arbetskraftens representanter har blivit förklädda lobbyister åt näringslivet, menar skribenten. Bild: Lisa Thanner

Aktier i vapenindustrin – är det bra?

Och: svenska soldater kommer att tvingas ut i krig för att försvara andra Nato-länder, menar skribenten Sören Lindmark.

ANNONS
|

Bakom avreglerings- och privatiseringspolitikens mest negativa konsekvens – en välfärdssektor som töms på resurser – finns det en enkel förklaring. Folkvaldas budskap när de ska försvara reformer: ”Det är bra för Sverige”, avslöjar vad det handlar om; att det ska gå bra för företagen. Att partisekreterare Tobias Baudin (S) använder samma mantra bekräftar att Svenskt Näringslivs mångåriga och kostsamma desinformationspropaganda haft önskad effekt. Folkvalda och arbetskraftens representanter har blivit förklädda lobbyister åt näringslivet.

Kommunals tidigare ordförandes uttalande skulle kunna förstås som en felsägning från en facklig karriärist men det motsägs av att alla kommuner, oavsett politisk majoritet, tävlar om en bra plats på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Aktiebolag verkar i en samhällelig kontext och därför lärdes ”intressentmodellen” ut på handelshögskolor fram till 1980-talet. Den gick ut på att företagen har samhällsintressen att ta hänsyn till: konsumenter, anställda, staten och kommunerna samt leverantörer. 2005 års aktiebolagslag slog fast att ett enda intresse gäller och det är maximal utdelning (av arbetsfria inkomster) till aktieägarna. Lagen antogs under ett S-styre. Att denna särintresselag stiftats av folkets riksdag är anmärkningsvärt då grundlagen fokuserar på medborgarnas bästa.

ANNONS

Privatägda bolag startas av en drivkraft och det är optimal lönsamhet men under svepskälet att de skapar jobb och skatteintäkter får de statligt, ibland kommunalt stöd och stora rabatter på el. Det bästa ”stödet” för vapenindustrin är att stater startar krig. Den amerikanska ekonomin har sedan andra världskriget hållits under armarna av krigsindustrin. Med Nato-medlemskapet får vi, förutom ett avsevärt försämrat säkerhetsläge, även amerikanska soldater över hela Sverige.

Och: svenska soldater kommer att tvingas ut i krig för att försvara andra Nato-länder. Samtidigt får vapentillverkarna och deras aktieägare kraftigt ökade vinster; vapenindustrin går redan för högtryck. Överbefälhavarens och ministern för civilt försvars utspel om att krig kan vara nära syftar till att skapa acceptans för rekordhöga försvarsutgifter tillika aktieutdelningar. ÖB och de folkvalda representerar företagens intressen mer än folkets.

Sören Lindmark

Trollhättan

ANNONS