Är det Nobelkommitténs uppdrag att ifrågasätta demokratiska val?

I vårt land är det lätt att ta demokratiska val för givet eftersom vi under så lång tid varit förskonade från både krig och diktatorer och yttrandefriheten är inskriven i grundlagen.

ANNONS
|

Så här ser det tyvärr inte ut överallt. Lyfter man blicken och tittar ut i världen så finns det fortfarande många länder där folk blir fängslade när de höjer sin röst och står upp för demokratiska val.

Inte allt för sällan blir dessa personer nobelpristagare och prisas för sina demokratiska insatser.

Därför menar jag att man bör man ifrågasätta Nobelkommitténs ställningstagande att stänga ute Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna från Nobelfestligheterna. I Sverige är samtliga partiledare demokratiskt valda i öppna, demokratiska val. Bjuder man in partiledarna till Nobelfesten borde inbjudan rimligtvis innefatta samtliga partiledare. På detta sätt ger Nobelkommittén sig in i det politiska spelet och genom sitt agerande bidrar kommittén med all säkerhet till att Sverigedemokraterna får allt fler anhängare.

ANNONS

Vi lever i en demokrati och måste acceptera det valresultat som svenska folket röstat fram. Nobelkommitténs agerande är anmärkningsvärt och bör ifrågasättas. Nobelpriset är ett av Sveriges finaste varumärken och det ska vi värna om. Jag är övertygad om att kommitténs agerande att  demonstrativt utesluta ett partis ledare får rakt motsatt effekt.

Johan Abrahamsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Mariestad,…förbundsordförande i Västra Götaland

ANNONS