Anser kommunen att de erbjuder ”en service av hög kvalitet” när familjer med skolbarn nu har en skolbussresa på 1 timme och 10 minuter inklusive ett bussbyte? menar signaturen.
Anser kommunen att de erbjuder ”en service av hög kvalitet” när familjer med skolbarn nu har en skolbussresa på 1 timme och 10 minuter inklusive ett bussbyte? menar signaturen. Bild: Kent Eng

Är en bussresa på 70 minuter en välfungerande skolskjuts?

Hur kan det då komma sig att man inte gjort en enkel konsekvensanalys innan man byter ut en fungerade skolskjuts i Melleruds kommun? menar signaturen ”Väldigt frustrerade föräldrar längs Örsjön!”.

ANNONS

I Melleruds kommuns vision kan man läsa ”Mellerud ska vara bland de bästa inom sitt geografiska område när det gäller näringslivsklimat, utbildningsmöjligheter, livskvalitet och omtanke om människorna som bor och verkar i kommunen. Melleruds kommuns verksamhet ska inta en särställning, och erbjuda service med hög kvalitet, som svarar upp mot de krav kommuninvånarna ställer.”

Hur kan det då komma sig att man inte gjort en enkel konsekvensanalys innan man byter ut en fungerade skolskjuts i Melleruds kommun? Där lokala företag skött skolskjutsen i decennier, byter man nu ut servicen mot ett stort företag långt utanför kommungränsen. Det måste vara bra för det kommunala företagsklimatet?

ANNONS

Anser kommunen att de erbjuder ”en service av hög kvalitet” när familjer med skolbarn nu har en skolbussresa på 1 timme och 10 minuter inklusive ett bussbyte? Detta är verkligheten för de barn som tvingas åka buss nummer 932! En resa som tar 15 minuter att köra tar i dagsläget 70 minuter. Förutom en orimligt lång restid måste dessa barn även byta buss i Dalskog samt komma ihåg att blippa sitt busskort. I och med detta bryter Mellerud kommun mot sitt skolskjutsreglemente, som ni skrev under i december 2022. Där barn i åldern förskoleklass - årskurs 3 inte får ha en restid (inklusive väntetid) längre än 90 minuter.

Utöver orimligt lång restid kan man fråga sig hur kommunen har resonerat när de har flyttat på hållplatserna så att många barn nu måste ta sig 2 kilometer till hållplatsen? Här talar vi om en högst olämplig promenadsträcka på 70-vägar (utan gångväg) som belastas av tung trafik och saknar belysning.

Det är många frågor vi ställer oss, det är svårt att få svar och det är väldigt tyst från ansvariga politiker. Hur kan man försvara att bussarna nu kör linjetrafik med tomma bussar varje dag, dag efter dag? Det kan varken vara ekonomiskt eller miljövänligt försvarbart. Har det ens gjorts en kundundersökning om vilka som kan tänkas ta bussen förutom skolbarnen?

ANNONS

Man kan även fråga sig om det är bra för skolarbetet och inlärningen att sitta på en skolbuss i 1 timme och 10 minuter? Mellerud kommun är ju en kommun där man jobbar för att få upp skolresultaten.

Hur tänker kommunen med skolplikten när det inte kommer någon skolbuss för att chauffören är sjuk och de hänvisar till ToGo-appen, där nästa skolbuss går nästkommande morgon? Utgår ni bara från att föräldrarna ska köra? Det är inte möjligt för alla föräldrar att stanna hemma och vänta på att skolbussen kanske kommer? Eller som en kommuntjänsteman föreslog; att under frukosten uppdatera sig i ToGo-appen för att ta reda på om skolbussen kommer? Är detta enligt kommunens vision om ”livskvalitet, omtanke och den bästa utbildningsmöjlighet”? Skäms på er! Att föräldrar ska behöva ta av sin dyrbara tid mellan jobb och hämtningar för att styra upp och påminna er politiker och tjänsteman om vilka regler som gäller.

Som ni alla vet så blev Barnkommissionen lag år 2020. Lagen innebär att alla beslut som tas och berör barn, ska se till barnets bästa! Vi kan inte se att ni överhuvudtaget har skänkt dem en tanke. Vi kommer inte att ge oss denna gång. Gör om och gör rätt.

ANNONS

Väldigt frustrerade föräldrar längs Örsjön!

Svar direkt:

Ludwig Mossberg, kommunstyrelsens ordförande i Melleruds kommun har erbjudits att besvara men har i nuläget avböjt att besvara. Insändarredaktionen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS