Arbeta mindre få mer, arbeta mer få mindre – rättvist?

En pensionär med en snittslutlön har inklusive sin tjänstepension mindre kvar efter skatt än den som aldrig har arbetat alls, menar signaturen.

ANNONS
|

Pensionssystemet är kass och har totalt spårat ur och gynnar absolut inte som de slitit och arbetat hela sitt liv.

Bakgrund: Nooshi Dadgostar Vänsterpartiet hade ställt krav på höjd garantipension för att släppa fram Magdalena Anderssons enpartiregering. Ardalan Shekarabi (S) och Märta Stenevi (MP) gick med på kraven och pensionssystemet fick sin största förändring genom tiderna innan valet 2022. Valfläsk till de väljare som aldrig arbetat eller vad var det?

Beslut togs med de mest genomgripande förändringar av systemet på många år. Garanti-pensionen höjdes med en tusenlapp som inte betalas ur pensionssystemets kassa utan den kommer från statsbudgeten. Det är en katastrofskandal att idag uppbär 51 procent av alla pensionärer någon del av sin månadsutbetalning i form av garantipension. Det var tänkt som ett grundskydd för den som har arbetat alldeles för lite under yrkeslivet eller aldrig arbetat alls, men nu går det till mer än varannan pensionär. Ska det vara på detta vis?

ANNONS

Senare på sommaren 2022, strax efter riksdagsbeslutet om höjd garantipension, räknade SCB ut vilket prisbasbelopp som skulle gälla för 2023. Det blev en mycket stor höjning, nästan nio procent, vilket var den största förändringen av prisbasbeloppet på 40 år. Prisbasbeloppet styr garantipensionen, som därmed höjdes med 8,7 procent. Inkomstpensionen däremot höjdes dock inte med prisutvecklingen utan med löneutvecklingen, vilket vid detta årsskifte beräknats till tre procent.

Sensmoral: De som arbetat mindre får mer, de som arbetat mer får mindre – rättvist?

Termen respektavstånd används för att beskriva skillnaden i nettopension mellan de som inte arbetat alls och de som har arbetat hela livet. Ska man kunna lita på att det lönar sig att arbeta, än att inte arbeta alls? Enligt en uträkning av organisationen SPF Seniorerna och PRO är respektavståndet negativt sedan årsskiftet. En pensionär med en snittslutlön har inklusive sin tjänstepension mindre kvar efter skatt än den som aldrig har arbetat alls.

Lösningen kan inte vara att staten eller arbetsgivarna ska betala mer pension till dem som har jobbat lite eller aldrig arbetat. Det finns inga andra pengar än de som vi jobbat ihop själva. Ett populistparti som Vänsterpartiet, som satte i gång karusellen med höjd garantipension, bryr sig givetvis mindre om var pengarna kommer ifrån, men vad tycker vi övriga arbetsmyror om systemet?

ANNONS

Pensionssystemet måste stärkas så att det både blir långsiktigt hållbart och kan ge bra pension till de som slitit hela sitt liv, vid sidan av tjänstepensioner och privat sparande. Pensionsgruppen, som består av de fem partier som slöt pensionsuppgörelsen för snart 30 år sedan, verkar vara rätt sömnig just nu. Den bör återuppväckas och breddas. Och de förändringarna handlar om att återupprätta arbetslinjen i pensionssystemet.

Ska svenskar arbeta tills de dör?

ANNONS