Att lönesatsningen försvinner känns som en käftsmäll

Öppet brev till Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Den moderatledda regionledningens besked att av den del särskilda lönesatsning till dygnet-runt vårdens personal som bland annat skulle komma Kommunals medlemsgrupper till del försvinner känns som en käftsmäll. Av den särskilda lönesatsning som regionfullmäktige beslutade om för ett par veckor sedan blir mindre än hälften kvar. Den del av personalen som Socialdemokraterna lyckades få in i förslaget i regionfullmäktige ignoreras återigen av den blågröna ledningen i VGR.

Varför ska ni samla pengar på hög i Vänersborg när det finns möjlighet att skapa rättvisa på arbetsplatserna med en bråkdel av pengarna? När vi behöver fler i teamen som jobbar i Västra Götalandsregionen så gör den här typen av beslut det ännu svårare att rekrytera kvalificerad personal. Vilket gör det ännu svårare att kapa vårdköerna och ha en bra kvalitet i vården.

ANNONS

Att gå emot regionfullmäktiges beslut känns inte bara som ett hån mot de grupper som nu återigen undantas från lönesatsningen. Det känns också som att regionstyrelsens ledning saknar kraft att verkställa regionfullmäktiges politiska beslut. Har ni ens funderat på om det ni föreslår är det riktiga och rimliga utifrån den politiska viljan i regionens högsta demokratiska instans?

Men beslutet är ju inte fattat förrän klubban har fallit på tisdagens möte i regionstyrelsen.

Vi förväntar oss då att beskedet till teamen i dygnet-runt vården är att alla yrkesgrupper är lika viktiga och att lönesatsningen innefattar alla personalgrupper, även Kommunals undersköterskor, barnsköterskor och skötare. Vi förväntar oss att regionstyrelsen fattar det beslut som regionfullmäktige avsåg. Vi förväntar oss rättvisa för Kommunals medlemsgrupper.

Sladjana Gustafsson,

ordförande Kommunal Väst

Anna Ross Leü,

ordförande Kommunal Vänerväst

Christine Marttila,

ordförande LO Västsverige

ANNONS