Begreppet kultur i stället för ­begreppet ras?

Replik Svar på ”Vilket Sverige hade vi haft då?”, 14 april.

ANNONS
|

Sign PA (alias BA) gillar inte invandring eller invandrare. Det gör inte Sverigedemokraterna heller. Det och bara det är anledningen till att partiet finns. Människor och kulturer är nästan omöjliga att förändra, enligt SD. På 1950-talet infördes begreppet kultur i stället för begreppet ras inom den europeiska höger­radikala rörelsen. Det gick ju inte att prata om ras efter nazismen, det fick bli kultur i stället!

Signaturen bekymrar sig över att Sverige får cirka 120 000 invandrare varje år. Siffran är både rätt och fel. Första halvåret 2019 invandrade 55 222 personer och utvandrade 21 492. Netto­invandringen var således 33 730, på årsbasis cirka ­70 000.

Vilka är då invandrarna? Knappt 40 procent av de som invandrade kom från Norden och EU/EES (=19 910). Av dem var 5 753 svenskar, som tidigare utvandrat, men som nu återvände.

ANNONS

Av de 35 312 invandrare som kom från övriga värld­en var 14 485 flyktingar ­eller anhöriga till flyktingar. Drygt en fjärdedel av alla invandrare är alltså flyktingar, huvudsakligen från Afghanistan, Syrien, Eritrea och Irak. 20 827 kom till Sverige bland annat för att studera eller arbeta, många inom bristyrken. De flesta indierna (3 451 personer) arbetar inom högteknologiska yrken.

Det är mycket siffror, men de är värda att begrunda eftersom invandringen är ett mera mångfacetterat område än signaturen ger uttryck för.

Signaturen säger sig besväras av att vi tvingas leva med 2,5 miljoner invånare med utländsk bakgrund. Men gruppen består av ett brett spektrum, precis som den ”infödda” befolkningen. Här finns kriminella men också Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, drottning Silvia och Sveriges framtida statschef, Victoria! För att inte tala om kungen …

Vilket Sverige hade vi haft om vi sluppit invandringen? Ja, hur hade vården och omsorgen sett ut? Hur hade industrin sett ut? Volvo och Scania? Ty invandrarna jobbar i hög grad, särskilt männen har ett större arbetsutbud än de ”infödda”. Utan invandrarna hade Sverige varit ett fattigare land, men naturligtvis ett rasmässigt (förlåt, kulturellt!) mera homogent samhälle.

Signaturen tar upp skjutningarna, gängvåldet och så vidare och menar att detta skulle vi ha sluppit om vi inte haft invandring. Jag är inte så säker på den saken, vi har ju våra ”inhemska” gäng som gärna tar del i verksamheten, främst knarkhandeln. Och brottslighet fanns ju även förr, även grov sådan. Men invandrare är överrepresenterade – och jag tycker att man som invandrare/”gäst i landet” har en moralisk förpliktelse att följa landets lagar.

ANNONS

Men är de kriminella för att de är invandrare eller finns det inhemska ”rötter”? Enligt min åsikt är huvudorsaken i en allmänt dålig integrationspolitik (boende, språk, mans­rollen och så vidare) och i synnerhet en fördärvlig skolpolitik, där staten ­abdikerat, och där vi infört en marknadsstyrd skola med så kallade friskolor och skolvalssystem. Det har sprängt den jämlika skolan och skapat vinnare och förlorare redan i tonåren. Tyvärr har den skolpolitiken haft en varm förespråkare i Sverigedemokraterna.

Mannen från Öxnered

Håkan Andersson

Vänersborg

ANNONS