Birger Sjöberg-gymnasiet.Exteriör. Till arkivet.
Birger Sjöberg-gymnasiet.Exteriör. Till arkivet. Bild: Sebastian LaMotte

Birger Sjöberggymnasiet en skola byggd på noll auktoritet

För några år sedan var jag elev på Birger Sjöberggymnasiet, och kan med gott fog påstå att det hela inte förvånar, tyvärr, menar signaturen.

ANNONS
|

Öppet hus på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg slutade i veritabel katastrof. Man kan rimligen inte uttrycka det på annat sätt. För några år sedan var jag elev på Birger Sjöberggymnasiet, och kan med gott fog påstå att det hela inte förvånar, tyvärr. Även om orsakssambanden i det här speciella fallet inte kan fastställas helt, så kan man se det som det totala sammanbrottet för ett system byggt på flathet och noll auktoritet.

Ett tydligt exempel som jag minns var rökförbudet som gällde på skolgården. Detta proklamerades som en viktig regel, men ingenting gjordes från personalens håll för att det skulle efterföljas. Inga påföljder vid överträdelser. Det skvallrade om en attityd där regler inte nödvändigtvis behöver följas, utan mer kan ses som något frivilligt tillval. Driver man en skola på det sättet så kommer byggnaden inte att betraktas som en plats med klara riktlinjer utan som en fri yta där man exempelvis kan sköta sina konflikter.

ANNONS

Om personalen på skolan bestämmer sig går problemet att lösa. Det kommer dock inte att lösas med fler temadagar, integrationssatsningar och lärare som inte vågar säga till. Situationen är självförvållad. Nu har det spårat ur. Nu har personalen en chans att ta tillbaka makten, återställa auktoriteten och respekten för regler och förordningar.

Tidigare elev BSG

ANNONS