”Bortglömda” katter dödar massor av vilda fåglar

Hur många katter är id-märkta och registrerade som numer är ett krav, frågar sig signaturen ”Trött på fågeldödare”.

ANNONS
|

Idag finns krav på id - märkning av katter i Sverige, men hur många är id - märkta? Från och med 1 januari 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Det finns inget fullständigt kattregister därför är det exakta antalet okänt. Men enligt Novus undersökning från 2017 finns det uppskattningsvis 1,44 miljoner tamkatter i Sverige. Om varje tamkatt enligt Novus dödar i genomsnitt tolv fåglar per år blir det totala antalet kattdödade fåglar 17,3 miljoner fåglar. Jag själv är drabbad av dessa katter som dödar mina vänner fåglarna som jag matat hela vintern och som kommer flygande så fort jag fyller fågelbordet. Nu i veckan har en katt dödat två, en koltrast och en blåmes utanför mitt fönster trots viss passning och ett mycket väl inhägnat fågelbord.

ANNONS

Jag gillar definitivt inte katterna, men många av deras mattar och hussar är enligt min mening inte är tillräckligt djurvänliga mot sin katt/er, utan åker bort sommartid och lämnar katten i dagar utan tillsyn, mat och vatten. Eller under vissa dagar i smällkalla vintern ”glöms kanske katten bort”, släpps inte in i huset utan övernattar på grannens uppvärmda bilhuv eller sitter i fönstret utanför och tittar in i mattes/husses uppvärmda hus. Katter ska inte få orsaka skada, men det är bevisligen precis vad de gör. Att döda massor av vilda fåglar år ut och år in är att orsaka skada. Vad händer fågelungar där en eller båda föräldrarna dödas eller när fågelungar lämnar boet dåligt flygfärdiga med en katt i närheten? Svältdöd/ kattmat sak samma: Katastrof.

Var utför grannens katter sina behov? En katt skiter inte på egen tomt utan utför sina behov en bit från där den bor. Otaliga är de högar av kattskit som jag har tagit bort från grannarnas katter på vår tomt. Varför inte samma krav på kattägare som på hundägare?

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter Sveriges riksdag:

1 §) (Trädde i kraft 1 januari 2023) Hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

ANNONS

Nu är det dags att handla enligt 1§, fånga in ”fritt strövande katter” kontrollera om katten är id-märkt, om inte = en herrelös katt och okänd ägare, snarast avlivning så katten slipper lida.

Trött på fågeldödare

ANNONS