kronogården
Planer, förslag och beslut görs upp över deras huvuden. De behöver ges plats och bli lyssnade till, menar skribenter. Bild: Andreas Olsson

Civilsamhället bygger integration

Invånarna i Trollhättans så kallade utsatta områden är födda och uppvuxna i sin stad och befinner sig inte alls utanför samhället, menar skribenter.

ANNONS
|

Den SD-stödda regeringen försöker lösa allt från gängkriminalitet till arbetslöshet bland invandrade med ”hårdare tag”. Är det inte längre straff och visitationer efter klädsel så är det stopp för tolk till asylsökande och bort med flerbarnstillägg. Det handlar om att stigmatisera och skuldbelägga efter etnicitet.

Men invånarna i Trollhättans så kallade utsatta områden är födda och uppvuxna i sin stad och befinner sig inte alls utanför samhället. Deras samhälle är det samma som alla andras. Men planer, förslag och beslut görs upp över deras huvuden. De behöver ges plats och bli lyssnade till.

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan föreslår ett samarbetsforum där bosatta på Kronogården, Lextorp och Sylte kan bli hörda och där Trollhättans stadsförvaltningar och bolag tillsammans med regionens vårdansvariga och statliga myndigheter kan diskutera förslag och planer. På så sätt skapas ett verkligt inflytande och delaktighet som kan leda till integration.

ANNONS

Nästa steg blir att se till att staten, kommunen och företagen är beredda att satsa ekonomiskt på en samverkan med civilsamhället. Föreningar, grupper och nätverk kan bidra till förankringen men har inte ekonomiska resurser till verksamheter.

Integration är en långsiktig process. Samhället och individer utvecklas hela tiden, därför behövs kontinuitet i integrationsarbetet. Vi föreslår att kommunen startar en fond där föreningar kan söka ekonomiska medel till insatser för integration.

Målet ska vara att medborgare i alla stadsdelar ska ha samma möjligheter att ta vara på sina intressen och samtidigt vara delaktiga i samhällets utveckling.

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan (ARNT)

Styrelsen Jorge Pereira, Robert Kozelka, Jan Lundqvist

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS