Forsmarks kärnkraftverk.
Forsmarks kärnkraftverk. Bild: Anna Tärnhuvud

Det är Tysklands fel med vår dyra el

Hur kan ”seriösa journalister” på våra riksmedia skriva såna felaktigheter? frågar sig signaturen.

ANNONS
|

Sluta avverka gammelskogen i Sverige säger ”skogsjournalisterna ” på DN/Expressen och SR och SVT så minskar Co2-utsläppen. Totalt fel och läs på och lär. Sverige har fördubblat sin virkesvolym/hektar på 100 år och binder idag 150 miljoner ton Co2 – dubbelt våra utsläpp på 75 miljoner ton Co2. Hur kan ”seriösa journalister” på våra riksmedia skriva såna felaktigheter?

Det rätta svaret är givetvis att minska Co2- utsläppskällorna vilket inte är att lägga ned fungerande Co2-fria kärnkraftverk som i Tyskland och Sverige. Angela Merkel har gjort det allra största misstaget genom att lita på Ryssland och deras billiga ”naturgas” och olja.

ANNONS

Vad är ”Naturgas”? Naturgas ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns mycket stora risker för annan klimatpåverkan. Naturgas består framför allt av gasen metan som har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid (utifrån FN:s klimatpanels rapport 2013). Metan står för 25 procent av den globala uppvärmningen och koncentrationen är idag den högsta som uppmätts.

Putin och Ryssland hade andra planer och planerade för ryska naturgasbolaget Gazprom som är majoritets-ägaren för Nord Stream 1 och 2 och med fyra naturgasledningar på Östersjöns botten ska förse Europa med importerad rysk ”Naturgas”. Energiinnehållet i dessa två eventuellt fyra naturgasledningar är 600 - 1200 TWh, två gånger Sveriges årliga energitillförsel om Nord Stream 2 byggs. Politiskt hjärnsläpp säger de flesta normalbegåvade medborgare, men de tyska politikerna framhärdar att detta var ett helt rätt beslut? Var alla EU-länder eniga i detta beslut? Nej, nio EU-länder protesterade mot Nord Stream 2, men tack USA som hotade med sanktioner om Nord Stream 2 byggdes färdig. Sveriges politiker lämnade grönt ljus till båda ledningarna vars längd på 2460 kilometer trots att drygt 500 kilometer går över svensk ekonomisk zon.

Inte ett ord hördes från ”skogsjournalisterna” i DN/Expressen och SR och SVT för det är mycket lättare att kritisera den svenska skogspolitiken och enskilda skogsägare än politiska regeringsbeslut. Med denna syn på klimatpåverkande utsläpp från våra politiker och EU-byråkraterna i Bryssel hjälper det inte att plantera miljarder plantor som EU-kommissionen vill för att rädda oss från kommande klimatkris.

ANNONS

Vad hände? Putin invaderade Ukraina och EU svarade med sanktioner och nu har Putin nästan helt stängt metangasen och oljan till Europa. Hur kunde förre förbundskansler Angela Merkel med hjälp av MP i Tyskland göra så katastrofala misstag som att lägga ned fullt fungerande kärnkraftverk och hennes nu stenrike företrädare Gerhard Schröders så totalt göra sig beroende av Rysslands olja och gas? Fram tills krigsutbrottet var Gerhard Schröder ordförande i Rysslands samtliga oljebolag och var påtänkt även som ordförande i Gazprom?

Vad kommer då att hända med svenska elpriser framöver?

EU:s länder ska vara solidariska med varandra vilket medför att Sverige skickar Co2-fri el till Tyskland och får eventuellt smutsig brunkolsel från nystartade brunkolskraftverk tillbaka.

Sverige har fyra elprisområden, som Danmark önskade (och ”dumma” svenskar accepterade). Danskarna de som krävde nedläggning av Barsebäck – helt otroligt?

Tacka Tyskland för våra skyhöga elpriser på grund av deras oansvariga el-politik och som kanske inte ens vet hur farligt ”naturgas” är? Gör ett (1) prisområde för hela Sverige och låt danskarna betala.

Hål i huvudet på svenska politiker

ANNONS