elsparkcyklar
Är det rimligt att en svagsynt eller handikappad eller annan ska behöva hindras av elsparkcyklarna? frågar sig signaturen Kirto. Bild: Christine Olsson

Det måste väl vara användarnas ansvar att parkera rätt?

Cyklarna står/slängs över allt även utanför centrum, på promenad/cykelbanor, utanför villor på småvägar, i skogsdungar och så vidare, menar signaturen Kirto.

ANNONS
|

Hur kan det bli allmänhetens ansvar att anmäla om elsparkcyklar står överallt (så kallad felparkerad). Det kan inte vara alla vi andra som ska ta ansvar för att användarna parkerar enligt regler. Cyklarna står/slängs över allt även utanför centrum, på promenad/cykelbanor, utanför villor på småvägar, i skogsdungar och så vidare.

Är det rimligt att en svagsynt eller handikappad eller annan ska behöva hindras av elsparkcyklarna? En annan fråga är: Varför finns inte krav på hjälm? Mopedister och motorcyklister har hjälmkrav. Cyklister har det inte.

Kirto

LÄS MER:Nya lagar: Skärpta straff och sänkta skatter

LÄS MER:Elsparkcyklar kvar i Trollhättan – men med tuffare regler

LÄS MER:Är det uthyraren som ställer elsparkcyklarna på trottoaren?

LÄS MER:Hur svårt kan det vara att parkera elsparkcyklar?

LÄS MER:”Här står jag övergiven”

LÄS MER:Måste det ske dödsolyckor innan lagen ändras?

Svar direkt:

Företagen ska flytta på elsparkcyklar skyndsamt från det att företaget har kännedom om elsparkcyklar som är felparkerade. Därför har allmänheten möjlighet (inte skyldighet) att påtala för företag om behovet av att elsparkcyklar flyttas. Möjligheten att felanmäla till företaget gör att företaget ibland får kännedom snabbare än vid egen kontroll och egna rutiner. Under 2024 kommer det ställas krav på operatörerna att dagligen se över var deras elsparkcyklar är placerade, för att minska antalet felparkerade elsparkcyklar som är stående på sätt som begränsar framkomligheten.

ANNONS

Trollhättans stad kommer genomföra inspektioner på hur väl det fungerar. Elsparkcyklarna tillhör samma fordonsklass som vanliga trampcyklar, och samma regler gäller. Är den som kör under 15 år är det krav på hjälm, och det rekommenderas att alla som kör använder huvudskydd. Ha en fin dag.

Fredrik Hallstensson

Gatu- och parkchef Trollhättans stad

ANNONS