Att unga fröken Elizabeth förnekades rätten att själv välja sin framtid och sätt att leva på, togs det aldrig någon hänsyn till, menar skribenten.
Att unga fröken Elizabeth förnekades rätten att själv välja sin framtid och sätt att leva på, togs det aldrig någon hänsyn till, menar skribenten. Bild: Dominic Lipinski

Drottning Elizabeth var allmängods från dagen hon föddes

Att unga fröken Elizabeth förnekades rätten att själv välja sin framtid och sätt att leva på, togs det aldrig någon hänsyn till, menar skribenten.

ANNONS

Elizabeth Windsor är död. Efter 96 år på planeten orkade hon inte längre. Som alla människor, så var även hon gjord av kött och blod. Dock skilde sig hennes liv väldigt mycket ifrån oss andra dödliga. Ända sedan den dagen hon föddes till den dagen hon dog, så var hon allmängods. Inte som du och jag som tar för självklart att ett besök till affären, bion, eller den lokala krogen inte hamnar på morgondagens löpsedel.

Att unga fröken Elizabeth förnekades rätten att själv välja sin framtid och sätt att leva på, togs det aldrig någon hänsyn till. Direkt från BB kastades hon in i strålkastarljuset, till lystna rojalisters stora glädje. Allt med ett förlegat synsätt som tillhör historiens soptipp. Till och med hennes döda kropp beskådas. Långa rader av undersåtar passerar för att bekräfta för sig själva att Elizabeth verkligen är död.

ANNONS

Dock finns det hopp för ett demokratiskt leverne för släkten Windsor i England. Landets nyligen tillsatta premiärminister E(Liz)abeth Truss har en historia med uttalande att monarkin som statsskick måste bort. Att släkten Windsor till slut skulle kunna få sin frihet och ges chansen att börja leva som vanliga medborgare, skulle säkert glädja Elizabeth Windsor. Jag hoppas att hennes liv efter döden är privat och långt borta från föråldrat symbolspråk, klippning av band och handvinkning. Rest in peace.

Staffan Dunér

ANNONS