elevstödjare
Skolan är en plats där alla barn ska ha samma förutsättningar gällande lärande, att kunna få möjlighet att tillgodogöra sig undervisning, att trivas och känna trygghet. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Elevstödjare skapar en trygghet i skolan

Vi vill att arbetsgivare och politiker förstår hur viktigt det är att ha utbildade elevstödjare i verksamheten som ingår i grundbemanningen, menar debattörer.

ANNONS
|

Inom grundskolan i Trollhättan finns många viktiga yrkesgrupper som tillsammans får verksamheten att fungera och nå utbildningsförvaltnings vision en skola att längta till. En av dessa grupper är elevstödjarna.

Elevstödjare, är en ny titel sedan några år tillbaka inom Trollhättans stads grundskolor och fritidshem. En samlingstitel för yrkesskickliga och kompetenta barnskötare, elevassistenter, fritidsledare med flera.

Vi vill att arbetsgivare och politiker förstår hur viktigt det är att ha utbildade elevstödjare i verksamheten som ingår i grundbemanningen både i grundskolan och på fritidshemmet. Skolan är en plats där alla barn ska ha samma förutsättningar gällande lärande, att kunna få möjlighet att tillgodogöra sig undervisning, att trivas och känna trygghet. För att kunna ge alla barn den möjligheten finns olika kategorier som på olika sätt kan stötta och finnas där – alla är lika viktiga.

ANNONS

I Trollhättans stad finns våra elevstödjare på plats i skolan dels för att hjälpa elever att utvecklas både kunskapsmässigt och i sociala situationer. De finns med under hela dagen och stöttar såväl individ som grupp. Trots det räknas elevstödjaren inte alltid med i grundbemanningen, de har otrygga anställningar och får inte den kompetensutveckling som behövs för sitt uppdrag.

Det blir helt enkelt så att elevstödjaren som har sitt uppdrag blir skolans allt - i – allo, fyller luckorna där det behövs, släcker bränder. Det gynnar inte eleverna och inte skolan som helhet. Skolan har många elever som på olika sätt behöver stöd och coachning här spelar elevstödjarna en otroligt viktig roll.

Kommunal föreslår att:

• elevstödjarna får trygga anställningar

• elevstödjarna ingår i grundbemanningen på alla grundskolor och fritidshem

• en uppdragsbeskrivning tas fram

• elevstödjarna får kompetensutveckling på betald arbetstid

• elevstödjarna ges möjlighet till att samplanera med lärarna, reflektionstid samt möjlighet till att få handledning och stöttning av elevhälsoteamet.

Kommunal hoppas att arbetsgivare och politiker tar till sig vilken viktig roll elevstödjarna spelar i skolan och på fritidshemmen i Trollhättans stad.

Fredrik Rydell

Ordförande Kommunal Lilla Edet Trollhättan

Eva K Holmström

Sektionsföreträdare

Maria Nyberg

Huvudskyddsombud

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS