eu europa
Det är länge sedan världen var så orolig som den är nu – med krig i Europa, osäker världsekonomi, klimatförändringar, uttrycker debattörer. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ett EU för fred, frihet och frihandel är världens hopp

När EU en gång bildades var det ur askan och ruinerna efter andra världskriget, uttrycker debattörer.

ANNONS
|

Det är länge sedan världen var så orolig som den är nu – med krig i Europa, osäker världsekonomi, klimatförändringar och en allt svagare tilltro till demokrati som styrelseskick. Säkerhetsläget i Europa har inte varit så här allvarligt sedan andra världskriget. Nu, mer än någonsin, behövs hopp och framtidstro.

När EU en gång bildades var det ur askan och ruinerna efter andra världskriget. Fram växte visionen om ett nytt enat Europa - en ny gemenskap baserad på fred, frihet och frihandel. Det kom att bli världens mest framgångsrika fredsprojekt. Europa gick från fattigt och utbombat till framstående och välmående. Aldrig tidigare har det varit fred så länge mellan Europas länder.

ANNONS

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet och kanske är detta val det viktigaste EU-valet hittills. Bara ett enat EU kan garantera vår fred och frihet. Därför behöver unionen lägga fokus på frågor som bara EU i kraft av sin storlek och betydelse kan lösa - sådant som enskilda personer, familjer, kommuner eller länder inte klarar på egen hand. Överdriven detaljstyrning och reglering som skapar problem för enskilda, företag och kommuner undergräver EU:s legitimitet och måste upphöra. Beslut om dyra renoveringskrav på småhus, huruvida man får elda löv och grenar i sin egen trädgård, kvoterade bolagsstyrelser eller hur föräldraförsäkringen får fördelas ska inte tas i Bryssel.

EU ska däremot fokusera på handel, innovation och tillväxt. Västsverige ligger i framkant i världen inom forskning, industri och hållbar utveckling. Vi är en av de tio mest framstående regionerna av 239 regioner i hela EU när det gäller innovation. Det innebär också att vi är starkt exportberoende. När både Kina och USA blir allt mer protektionistiska och hotar med tullar och subventioner blir EU:s roll ännu viktigare för att säkra goda förutsättningar för svenskt företagande och välfärd.

När det återigen är krig i vårt närområde och orosmolnen hopar sig på himlen behöver vi hitta tillbaka till det som var tanken med Europasamarbetet. Det som gör EU till världens hopp. I en tid av nöd och oro måste EU slå vakt om rollen som garant för fred, frihet och frihandel i vår del av världen. Vallokalerna är öppna den 22 maj-9 juni och det är viktigt att just du går och röstar. Om du håller med om det vi skriver får du gärna rösta på Kristdemokraterna.

ANNONS

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg och kandidat till EU-parlamentet (#4)

Ricky Karlsson (KD)

Kommunalråd i Trollhättan

ANNONS