Ett starkt samhälle bygger vi tillsammans

Coronapandemin har påverkat alla delar av vårt samhälle – så även första maj. För första gången på över hundra år uteblir demonstrationstågen på gator och torg i hela vårt land.

ANNONS

Som socialdemokratisk minister från Trollhättan var det en stor ära att ha blivit inbjuden till staden jag växt upp i för att tala på arbetarrörelsens högtidsdag.

Men i år kunde det inte bli så. Det kommer dröja innan pandemin är över och nu måste vi alla bidra till att stoppa smittspridningen. I Sverige har vi i hundra års tid vetat att våra utmaningar kan vi enbart lösa ihop. Därför ska vi tillsammans ta oss igenom det här.

Vi måste alla göra uppoffringar och följa myndigheternas direktiv för att rädda liv och hälsa, men krisen drabbar även jobben och våra företag. I det starka samhället omfattas alla av ett brett skyddsnät. Det innebär att vi delar med oss när det går bra, och ställer upp för varandra när det går dåligt. Under den rådande pandemin kommer många att mista jobbet, men oavsett om du jobbat hela livet eller är på början av din karriär ska välfärden och våra sociala skyddsnät se till att du får en ny chans på arbetsmarknaden.

ANNONS

Trollhättan och Fyrbodal har kommit starkt ur kriser förr. Det har vi gjort genom att sluta upp – företag, fackföreningar, Högskolan Väst och kommunerna – för att tillsammans möta framtiden och skapa nya jobb. Det är jobben som ger oss förutsättningarna att bygga det starka samhället, med en välfärd där alla får en ärlig chans att lyckas i livet. Det är så vi de senaste decennierna har blivit en ledande kunskaps- och industrination.

Nu har vi en särskild möjlighet att fokusera omställningen till klimatsmarta lösningar och ta till vara på digitaliseringens möjligheter. Det kommer inte bara gynna miljön och klimatet utan också vår långsiktiga konkurrenskraft. På så sätt rustar vi vårt land för framtiden och stärker vårt samhälle. Regeringen genomför nu historiska satsningar för att lindra de ekonomiska konsekvenserna och växla upp framtidsarbetet, så att vi är rustade när hjulen börjar snurra igen.

Ett starkt samhälle bygger vi tillsammans.

Anna Hallberg (S)

Socialdemokratisk utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS