Arena Vänersborg , Torpaområdet
Kvar står vi nu med parlamentariska toppnamn vars arrogans och självupptagenhet hade gjort herrarna ansvariga för det monumentala fiaskot Arena Vänersborg, gröna av avund, uttrycker Johnny. Bild: Stefan Bennhage

EU-topparna sviker sina medborgare

För majoriteten av oss ter det sig självklart att man inte tar sig an jobb när man saknar grundläggande kunskaper inom ämnet, menar Johnny.

ANNONS
|

Svunnen är tiden då tjänstemän värnade sitt goda renommé. Kvar står vi nu med parlamentariska toppnamn vars arrogans och självupptagenhet hade gjort herrarna ansvariga för det monumentala fiaskot Arena Vänersborg, gröna av avund. För majoriteten av oss ter det sig självklart att man inte tar sig an jobb när man saknar grundläggande kunskaper inom ämnet.

Ansvariga politiker verkar sakna den egenskapen och saknar all form av självinsikt vilket också är den främsta anledningen till att vi hamnat i ett ytterst prekärt läge. Människor som knappt kan särskilja en laptop från en golvlampa anser sig vara kompetenta nog att ta fram en lösning på en av vår tids största utmaningar: IT-säkerhet i realtidsmiljöer.

ANNONS

Det är direkt provocerande att grandiosa självbilder kan komma att bli undergången för det öppna samhället. Än värre blir det av det faktum att man kontinuerligt viftat bort branschexperternas kritik som rena rappakaljan. Att förslaget ens blev en reell möjlighet är illa nog men eländet slutar som bekant inte där.

Under tisdagens votering stod flertalet partier för helomvändningar vilket har lett till att Sverige helt plötsligt står bakom införandet av massövervakning. En övervakning som inkluderar samtliga EU-medborgare, oavsett om du har rent mjöl i påsen eller ej.

Det behövs inte ens en brottsmisstanke. Kontrollerna kommer att göras via planterade bakdörrar i applikationer. Dörrar som behöver ytterligare skydd på grund av att de i sig skapar nya potentiella attackytor för illasinnade vilket också ökar risken för att känslig data med information om människor med skyddade personuppgifter eller personer med arbeten rörande rikets säkerhet, läcker ut, vilket vore katastrofalt.

Att ta ställning mot det här handlar inte om att dölja något, det handlar om att stå upp mot det största integritetsövergreppet i modern tid. Det handlar om att slå vakt om våra grundlagsbefästa rätter till privatliv och privat kommunikation. När man nu försöker påskynda processen likt det USA gjorde med Cloud Act krävs det också att motståndet blir kraftigt nog att motarbeta det.

ANNONS

Det måste finnas bättre säkerhetsmekanismer för barn som vistas online men lämna det då till kontinentens mest prominenta experter inom området och låt inte personen som finner stickning viktigare än parlamentariska sammanträdande leka IT-säkerhetsexpert.

Johnny

ANNONS