Drönarbilder , drönarfilmer från centrala Trollhättan , Drottningtorget , centrum
Det resulterar i sin tur i större efterfrågan på lokaler, ett större utbud av verksamheter, fler arbetstillfällen, mer kommuninvånare samt skattebetalare, menar debattörer. Bild: Stefan Bennhage

Fastighetsägare bidrar till levande platser

En attraktiv stadskärna gynnar tillväxten för hela kommunen och kan vara en avgörande faktor när människor väljer att bosätta sig i en kommun, menar debattörer.

ANNONS
|

För Fastighetsägarna som branschorganisation och för våra medlemmar, privata och allmännyttiga fastighetsbolag, är stads- och platsutveckling en högt prioriterad fråga. Att delta i utvecklingen av attraktiva och trygga platser i närheten av sina fastigheter är en självklarhet för de allra flesta fastighetsägare och en nödvändighet för att behålla och få nya hyresgäster, för såväl bostäder som lokaler.

En attraktiv stadskärna gynnar tillväxten för hela kommunen och kan vara en avgörande faktor när människor väljer att bosätta sig i en kommun. Levande platser i hela staden i allmänhet och stadskärnan i synnerhet bidrar även till ökade flöden av människor. Det resulterar i sin tur i större efterfrågan på lokaler, ett större utbud av verksamheter, fler arbetstillfällen, mer kommuninvånare samt skattebetalare, och så är den positiva spiralen i gång. Att åstadkomma en positiv spiral handlar om dedikerat, inkluderande och långsiktigt samverkansarbete mellan flera parter.

ANNONS

Hyran, oavsett om det gäller bostadshyresrätter eller lokaler, är fastighetsägarens enda intäkt. Stadskärnor med handel, restauranger och övriga verksamheter har de senaste åren varit med om ett par tuffa stålbad så som pandemin och sen en vikande konjunktur och efterfrågan. Därtill har kostnader under samma period stuckit i väg. Det är en svår ekvation, men dessvärre är fastighetsbranschen inte heller immun mot detta eller kan förväntas bära hela ansvaret genom frusna eller till och med lägre lokalhyror.

Lokalhyran är alltid en affärsuppgörelse mellan fastighetsägaren och lokalhyresgästen, men ger det starkaste skyddet för den senast nämnda parten. För längre hyresavtal används KPI för uppräkning av hyror. Sedan 2016 har KPI ökat med 28,6 procent. Under samma period steg fastighetsägarnas förvaltningskostnader med över 60 procent.

Fastighetsbranschen är samhällsaktörer som genom sina verksamheter skapar möjlighet för attraktiva och trygga platser, fyllda med liv, upplevelser och rörelse. Platser du och jag vill vara på. Men om vår bransch ska kunna bidra med detta måste vi också ha rätt förutsättningar. Att tillhandahålla lokaler kan aldrig ses som välgörenhet, utan måste bedrivas på marknads- och affärsmässiga grunder, med en lokalhyra som kompenserar och motiverar investeringar, förvaltning och ett långsiktigt engagemang i platsen.

Petra Ohldin Lampinen,

ANNONS

näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna GFR

Christian Melin,

vd Wallexia Fastigheter och kretsordförande Fastighetsägarna GFR

ANNONS