reavinster
Många pensionärer har ingen aning om att bankens, i detta fallet, är fel och får betala för mycket skatt i onödan, menar signaturen. Bild: Henrik Holmberg / TT

Felaktiga reavinster av banken ger för hög skatt

Detta drabbar främst oss pensionärer som mycket länge sparat i aktiefonder och där värdeökningen är mer än 400 procent, menar signaturen Anders aktiefond.

ANNONS
|

Banken lämnar felaktiga uppgifter om reavinster till Skatteverket vid försäljning av aktiefonder. Detta drabbar främst oss pensionärer som mycket länge sparat i aktiefonder och där värdeökningen är mer än 400 procent.

Vid beräkning av reavinst finns två metoder. Den vanliga genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Denna är gynnsammare och ska användas när värdeökningen överstiger 400 procent.

Detta gör inte Handelsbanken utan överlåter ansvaret till bankkunden, att ändra deras uppgifter som angivits en den ogynnsamma genomsnittsmetoden till Skatteverket. Många pensionärer har ingen aning om att bankens, i detta fallet, är fel och får betala för mycket skatt i onödan .

Det är jobbigt att till Skatteverket ändra och bevisa att uppgifterna är fel och de flesta tror att "banken alltid gör rätt". Banken struntar i att ta tillvara på kundens rättigheter till förmånlig skatt och till råga på allt medveten om detta genom längst bak i årsbeskedet (från och med 2022 ) upplysa om detta genom att skriva:

ANNONS

"Handelsbanken beräknar vinst enligt genomsnittsmetoden och du måste göra en egen beräkning av vinsten om det är förmånligare att använda schablonmetoden om fondvärdet ökat med mer än 400 procent ".

Andra banker anger det mest gynnsamma beloppet, men inte Handelsbanken av någon anledning och vilka pensionärer har koll på sina gamla aktiefonder med andelar , kurser och omkostnadsbelopp utan accepterar banken uppgifter och betalar ovetande för mycket skatt vid en försäljning .

Du pensionär, som sålt aktiefonder, kolla att rätt rea-vinst är beräknad och angiven i avräkningsnota, årsbesked och framför allt deklarationsunderlaget från Skatteverket.

Anders aktiefond

ANNONS