Finns inga tider hos Folktandvården i Västra Götaland

Det finns fler orsaker men en stor faktor är att vi ständigt saknar personal, menar signaturen.

ANNONS
|

Folktandvården har idag ofta kö för nya patienter, upp till ett år för en undersökning är vanligt. Det är vanligt att vänta på tid för lagning en till två månader. Behandlingar drar ut på tiden. Situationen känns för personal på plats som vänder ut och in på sig för att ge vård i rimlig tid. Säker vård ska hålla kvalitet, för det är det vi ska jobba med inom tandvården!

Det finns fler orsaker men en stor faktor är att vi ständigt saknar personal. Det gäller all personal men skrivelsen lyfter tandsköterskornas situation.

Vi har haft nyutbildade tandsköterskor, duktiga och drivna som slutat efter ett par månader. Erfarna tandsköterskor med tunga ansvarsposter slutar. Vanligaste anledningen är anställning privat som erbjuder skälig lön som det går att försörja sig på.

ANNONS

Folktandvården profilerar sig som moderna med stark framtidsutveckling. Samtidigt finns en förlegad syn på det kvinnodominerade tandsköterskeyrket där du än idag behöver en partner för att klara privatekonomin. Vår utbildning utvecklas med samtiden, vi får mer ansvar, arbetsuppgifter förs över till tandsköterskan som ofta har egna patienter. Det talas om nödvändighet av flexibilitet på klinik för att klara ett högre tryck av patienter med färre personal. Vi förväntas växla upp.

Vi blöder personal! Ledningen är inte tillmötesgående för att behålla kompetent personal. När lön förs på tal kan svaret bli ”byt jobb”, samtidigt som det i organisationen diskuteras hur tandsköterskeyrket inom Folktandvården Västra Götaland kan göras mer attraktivt.

Vi fortbildar oss och spetsar vår kompetens men det lönar sig aldrig. Innebär vårt val som tandsköterskor att vi behöver säga nej till kompetensutveckling och därmed sänka vår insats? Vad blir resultatet för er patienter? Sämre vård och bristande patientsäkerhet. Vi tandsköterskor står med en stor del av detta i våra händer dagligen. Vi älskar vårt yrke. Men vi, som alla andra, jobbar för lön.

Tandsköterskor i Folktandvården Västra Götaland

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS