hemsorteringskärl Trollhättan Energi
Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi och de nya hemsorteringskärlen.

Flera lösningar för mer effektiv återvinning i Trollhättan

Summa summarum ger kommande förändringar effektivare och mer klimatsmarta transporter, bättre sortering med hjälp av hemsortering, menar vd Pia Brühl Hjort, Trollhättan Energi.

ANNONS
|

Replik på ”Skrota alternativet Hedeäng”.

Tack för ditt engagemang i återvinningsfrågan. Det gillar vi! Och att du vill att återvinning ska göras så ekologiskt hållbart som möjligt. Vi håller med. När vi tittar på hur återvinning går till idag och hur det kommer funka i morgon är dock inte återvinningscentralen en ensam lösning. Det händer mycket inom detta område framöver:

1) Från och med årsskiftet är det vi på Trollhättan Energi som tar över förpackningsinsamlingen i Trollhättan. Då är det vi som hämtar hushållens förpackningar från återvinningsstationerna med våra biogassopbilar, vilket ger effektivare och mer klimatsmarta transporter.

2) Nästa steg är införande av hemsortering, alltså att du ska kunna återvinna dina hushållsförpackningar (papper, tidningar, plast, metall och färgat och ofärgat glas) hemma. Detta ger två stora effekter. Dels minskar vi transporterna när du som kund inte längre behöver ta bilen till återvinningsstationen, dels vet vi att hemsortering ger en bättre sortering. I dagsläget består ungefär en tredjedel av restavfallet av förpackningar och så vill vi inte ha det.

ANNONS

3) Vi bygger en ny återvinningscentral. Här finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Det stämmer att ett skäl till att vi behöver en ny plats är att vi vuxit ur befintlig. Inte bara för att vi vill välkomna fler (och då också småföretagare) utan också för att kraven på återvinning blir större och fler fraktioner behöver få plats (exempelvis plast, textil med flera). Andra mål vi vill uppnå är bland annat: en bättre trafiksituation med ökad säkerhet för personal och kunder, större möjlighet till återbruk och återanvändning av det som vi idag ser som avfall och att göra det enklare med exempelvis ett tydligare flöde inne på återvinningscentralen.

Arbetet vi gjort hittills har visat att det inte finns möjlighet att bygga ut på befintlig plats. Tillsammans med Trollhättans stad såg vi att marken längs med 44:an var lämplig. Att det redan är ett etablerat industriområde ser vi som positivt och att det ligger en bit utanför ett bostadsområde.

4) Samtidigt som vi projekterar för den nya återvinningscentralen undersöker vi också andra lösningar för att göra det enklare för Trollhätteborna att återvinna, exempelvis genom en mobil återvinningscentral som ska kunna flytta runt och befinna sig nära kunden i Trollhättan. Exakt hur denna kommer se ut vet vi inte än, men ambitionen är att ha det klart ungefär till den nya återvinningscentralen öppnar.

ANNONS

Summa summarum ger kommande förändringar effektivare och mer klimatsmarta transporter, bättre sortering med hjälp av hemsortering och mer tillgänglig återvinning genom fler fraktioner på den nya återvinningscentralen och en mobil återvinningscentral. Något som tillsammans bidrar till en mer hållbar återvinning.

Pia Brühl Hjort

vd, Trollhättan Energi

ANNONS