eu-flaggan svenska flaggan
Sverige har länge varit ledande i den hållbara omställningen. Med den nuvarande regeringen har vi tappat den ställningen, menar debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Folk bör kunna leva ett hållbart liv på ett lätt sätt

Politikers uppgift är att göra det lätt för människor att leva sina liv och lätt för människor att ändra sitt sätt att leva, när det behövs. Nu behövs det, menar debattören.

ANNONS
|

Klimatförändringarna kommer (fortsätta) att påverka samhället, och förr eller senare tvinga oss att förändra vårt sätt att leva. Att förändra sitt beteende kan vara svårt, det vet alla som försökt att sätta nyårslöften. Politikers uppgift är att göra det lätt för människor att leva sina liv och därmed även att göra det lätt för människor att ändra sitt sätt att leva, när det behövs. Nu behövs det.

Sverige har länge varit ledande i den hållbara omställningen. Med den nuvarande regeringen har vi tappat den ställningen. Istället har EU blivit den drivande kraften. När regering la fram sin klimathandlingsplan som i stort sätt enbart pekade på kärnkraft som den enda lösningen, så har EU drivit fram ett helt paket av initiativ i Gröna given (Green Deal).

ANNONS

Även här i Trollhättan borde politikerna göra det lätt för människor att leva ett mer hållbart liv. Men det verkar inte som om kommunstyrelsen vill göra det. M verkar tycka att alla får klara sig själva i denna fråga. Ett sådant enkelt förslag som att utöka Fritidsbanken till en Hushållsbank avslogs med hänvisning till Facebook. Med den argumentationen så kanske de även tycker att vi borde lägga ner Fritidsbanken och biblioteken också. För varför ska man ha ett bibliotek när man kan låna böcker av grannen? Som tur är så är det lagstiftat att kommuner ska ha ett bibliotek, så ett kommer vi därmed få behålla i varje fall.

Miljöpartiet kommer alltid fortsätta lägga förslag som kan göra det lättare och billigare för folk att leva ett mer hållbart liv, både i kommun, region, riksdag och EU. Den 9 juni är det dags att se till så att EU inte tappar sin ställning som världsledande i hållbarhetsomställningen!

Johanna Nylander,

språkrör Miljöpartiet de gröna i Trollhättan

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS