Framtidens måltidslösningar för en positiv matupplevelse

Sedan flera år tillbaka har jag haft förmånen att sitta i styrgruppen för det som benämns som "Köksutredningen” i Trollhättans stad. I själva verket handlar det om hur framtidens måltidslösningar ska se ut.

ANNONS
|

Det finns en stor komplexitet inom området, där hänsyn ska tas till utmaningar så som en åldrande befolkning, varierande elevantal, krisberedskap, kompetensförsörjning, miljö och klimat, Livsmedelsverkets krav, arbetsmiljö, ekonomi, logistik med mera. I styrgruppen är vi inte alltid överens om hur dessa utmaningar ska lösas, men vi har en stor respekt för varandras åsikter och kompetenser inom området och vi för konstruktiva samtal kring utmaningarna.

Häromdagen var jag tillsammans med övriga i styrgruppen på studiebesök på Sjuntorpsskolan och träffade personalen och eleverna där. Sedan knappt ett år tillbaka arbetar de i enlighet med vad jag tror kommer vara en pusselbit i framtidens måltidslösningar. Jag mötte en engagerad och stolt personal som fokuserar på att erbjuda eleverna en näringsriktig, vällagad och varm lunch.

ANNONS

På Sjuntorpsskolan har man i dag ett mottagningskök. Det innebär att personalen som jobbar i köket tillagar tillbehör, såsom pasta, ris, potatis, sallader och så vidare på plats i köket, men själva huvudkomponenten, till exempel kött eller fisk levereras kyld från ett tillagningskök, i detta fall köket på nybyggda Sylteskolan.

Fördelarna med detta är många:

- Personalen kan bättre planera antal portioner, vilket i sin tur bidrar till minskat matsvinn.

- Personalen värmer upp maten lagom tills att den ska serveras istället för att den står på varmhållning i flera timmar och tappar både smak, doft och näringsämnen.

- Arbetsmiljön blir bättre och personalen får mer tid att lägga på att förbereda tillbehören.

- Specialkosten är alltid tillagad av personal med rätt kompetens.

- Mindre sårbart vid frånvaro av personal

Genomgående upplever eleverna att maten numera smakar bättre, men framförallt att den är ordentligt varm och doftar gott. Jag tror att framtidens måltidslösningar bäst arbetas fram i samverkan mellan professionen och politiken. Det är när vi sätter oss ner tillsammans och för konstruktiva dialoger med varandra som de bästa lösningarna kommer fram. Jag är helt övertygad om att morgondagens måltidsproduktion måste lösas på ett annat sätt än idag. Utmaningarna vi står inför kräver helt enkelt nya lösningar.

ANNONS

Och jag tror dessutom att en del av dessa lösningar går att finna genom pragmatiska samtal över partigränserna. Jag tror nämligen att vi alla har samma mål, nämligen att ge Trollhätteborna en bra och positiv måltidsupplevelse, oavsett om de är elever i skolan eller vårdtagare i omsorgen.

Cecilia Gustafsson,

riksdagskandidat Moderaterna Trollhättan

ANNONS