mobilnummer för dem hemliga
Teleoperatörerna skulle utan problem kunna agera genom att ha som standardförfarande att inte publicera några mobilnummer, menar signaturen. Bild: Jessica Gow

Gör alla telefonnummer hemliga för att försvåra för kriminella

I dagsläget syns alla abonnenters telefonnummer på söksajter som eniro, hitta.se, MrKoll, ratsit med flera, menar signaturen Integritetsivraren.

ANNONS
|

Telefonbedrägerier är en plåga för hela samhället då alla, utom de kriminella, förlorar på denna brottslighet. Inte nog med att många förlorat förtroende för banker och polismyndigheten, dessutom försvinner många miljarder. Pengar som kunde gått till bättre saker, går rakt ner i fickorna på gäng som använder pengarna till vapen, droger och andra olagliga aktiviteter.

Jag undrar därför vad som hindrar alla de stora teleoperatörerna från att helt enkelt tänka tvärtom när det gäller publicering av alla abonnenters telefonnummer? I dagsläget syns alla abonnenters telefonnummer på söksajter som eniro, hitta.se, MrKoll, ratsit med flera.

Varje teleoperatör kan dock dölja numren så att de inte publiceras på söksajterna men det sker bara på kundens begäran. Bedragarna jublar när de kan hitta precis all information om varje privatperson på nätet. Du kan ta reda på varje medborgares adress, fullständiga personnummer, vem som bor på adressen, deras civilstånd, om de har företag, vilka bilar de har och vad de är värda. Även vilka hundar som finns på adressen och hur gamla de är, vilken typ av bostad det är, hur stor den är och hur mycket den är värd.

ANNONS

Allt detta finns i offentliga register vilka publiceras med syftet att ge vinst för söksajternas ägare som har skaffat utgivningsbevis. Men telefonnumret är fortfarande alla abonnenters egen information och omfattas inte av offentlighetsprincipen. Teleoperatörerna skulle utan problem kunna agera genom att ha som standardförfarande att inte publicera några mobilnummer. Det skulle omedelbart försvinna massor av telefonnummer från söksajterna.

Då bedragare mestadels ringer eller sms:ar sina offer kan deras brottsliga verksamhet inte bedrivas utan tillgång till potentiella offers telefonnummer. (Givetvis kan telefonnummer som sparas på olika sidor där privatpersoner uppger sitt nummer i samband med köp på nätet komma på avvägar men det torde inte vara den primära källan till telefonnummer när gängen söker upp sina offer.)

Teleoperatörerna bör alltså omedelbart göra alla nummer hemliga och sedan låta alla sina kunder göra ett aktivt val om de vill att numret ska publiceras på söksajter.

Integritetsivraren

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS