Simklubben, simskolan där kommunen har skyldighet att lära barn simma, föreningar och rehabbad drabbas av nedläggningen, menar debattören.
Simklubben, simskolan där kommunen har skyldighet att lära barn simma, föreningar och rehabbad drabbas av nedläggningen, menar debattören. Bild: Karin Engqvist

Har Vänersborgs kommun avsiktligt avstått vård av Hallevibadet?

Simklubben, simskolan där kommunen har skyldighet att lära barn simma, föreningar och rehabbad drabbas av nedläggningen, menar debattören.

ANNONS
|

Någon gång i slutet av mars, kunde man läsa i TTELA att Vänersborgs kommun, har fyra olika förslag på nybyggnation eller reparation av bassänger eller badhus. En vecka senare, 8 april, så läser man i samma tidning att kommunen ska lägga ner Hallevibadet och att beslutet ska tas 11 april. Det är ganska fult gjort av kultur och fritidsnämnden, att agera så. Men då har ju inte kommuninvånarna någon möjlighet att agera. Väldigt ”bra” PR för kommunen.

Det är inte bara simklubben, utan även simskolan, där kommunen har skyldighet att lära alla barn att lära sig simma. Men också PRO samt andra grupper och föreningar, till exempel Reumatikerföreningen Vänersborg, som i över 40 år har använt bassängen på Hallevi som rehabbassäng då bassängen värms upp extra. Alla drabbas nu av nedläggningen när kommunen får för sig att man ska stänga/lägga ner Hallevibadet.

ANNONS

Vill bara påpeka att det finns över 200 relaterade sjukdomar som tillhör gruppen reumatiska sjukdomar. De personer som lider av någon av dessa sjukdomar eller har funktionsnedsättande sjukdomar, är dessa rehabbad a och o för dem. Det kan vara skillnaden att kunna gå till jobbet eller vara hemma och vara sjukskriven med medföljande kostnader för sjukvården, kommunen och den drabbade. För att inte tala om alla pensionärer som badar och håller sig pigga och rörliga på grund av badet.

De totala kostnaderna för reumatiska sjukdomar i Sverige år 2001 beräknades till cirka 36,4 miljarder kronor. Av dessa bestod 31,3 miljarder kronor (86 procent) av indirekta kostnader (produktionsbortfall), medan direkta kostnader (vård och läkemedel) uppgick till 5,1 miljarder kronor (14 procent). Vad tror ni att dagens kostnader är? Vad är kostnaden för kommunen tro?

Ska föreningar som har olika aktiviteter på sin agenda, bland annat bassängträning, få lida för att kommunen har stora skrytbyggen som kostar 20 miljoner kronor bara att reparera taket på. För att inte tala om vad drift- och underhållskostnaderna för Arenan är om året? Nu kan jag inte belasta de tjänstemän och politiker som sitter i kommunen idag för det beslut som togs för många år sedan. Men det finns mera anläggningar än Arenan, som skulle behövt lite vård, bland annat Hallevibadet. Eller har man avsiktligt struntat i detta i Vänersborgs kommun för att kunna lägga ner den?

ANNONS

Plenisalen i Vänersborg som politikerna har sina möten i, kostade 50 miljoner, då var det ingen diskussion om man hade råd eller inte. Är det ingen av tjänstemännen eller politikerna, som har någon reumatisk sjukdom och behöver eller kanske kommer att behöva dessa rehabbad framöver?

Vad kostar inte drift och underhåll för arenan, och den används nästan bara av bandyverksamheten, då kan man också se till att bassängen på Hallevi fungerar eller bygga nytt när man nu inte har underhållit den tillräckligt, både för allmänheten, som för föreningar och simklubben.

Varför ska alla idrottsanläggningar, badbassänger och andra institutioner centraliseras för. Det finns faktiskt en idrottsanläggning i/på Hallevi också. Det förekommer cirka 75 000 badtillfällen i bassängen på Hallevi. Att lägga allt rehabbad på Vänerparken fungerar inte. När Reumatikerföreningen Vänersborg har sin bassängträning på tisdagar, på Hallevi, är vi allt mellan 22 och 33 medlemmar.

Rehabbassängen i Vänerparken är cirka: sju gånger tolv meter och den är cirka 0,90 meter djup på ena kortsidan och 1,60 meter på den andra. Hur gärna ni än vill, förlägga rehabträning till Vänerparkens rehabbassäng, så fungerar inte detta. Ta reda på hur det ser ut och vilka förutsättningar som finns, innan ni gissar hur det ska eller vill att det ska vara. Nej, tänk om och tänk rätt, för allas trevnad och välbefinnande, även för politikers trevnad och välbefinnande.

ANNONS

Roland Henriksson

privatperson och badande på Hallevi, medlem i Reumatikerföreningen Vänersborg och studieansvarig i Reumatikerdistriktet Älvsborg

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS