Nu har man lyft förslaget att spara in på den akuta hjärtsjukvården på Näl, samtidigt som hjärt- och kärlsjukdomar är Sveriges vanligaste dödsorsak med cirka 31 procent av alla dödsfall.
Våra politiker menar att vi i fortsättningen ska vända oss till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg eller till Skaraborgs sjukhus i Skövde för denna helt livsnödvändiga akuta vård, vilket självklart kommer att innebära att många av oss kommer att gå en för tidig död till mötes. Vad gör NU-sjukvården med Björn Järbur i spetsen för att stoppa detta?
NU-sjukvården med ett upptagningsområde på cirka 290 000 invånare är dessutom större än Skaraborgs sjukhus i Skövde som har cirka 260 000 invånare, och det är bland annat dit upp till 25 mil bort beroende på var vi bor som vi ska vända oss vid akut hjärtsjukvård med den föreslagna besparingen, många kommer att dö. Istället skulle vi behöva säkra, utveckla och utöka den akuta hjärtsjukvården genom att bland annat utbilda mera personal och låsa dessa med kontrakt under ett antal år så att de inte kan sluta på sjukhuset när utbildningen är klar.
Med detta förslag så måste ju också ambulanssjukvården öka kraftigt, vad blir då besparingen?
Att våra styrande politiker i VG-regionen helt verkar ha tappat förståndet med sitt förslag är ju uppenbart, men nu är det vi som invånare i regionen som måste reagera på detta vansinniga förslag. Det är du och dina nära och kära som kanske blir den eller de som dör en för tidig död om förslaget bli verklighet, och detta oavsett om du är fattig eller rik.
Istället för att spara och riskera våra liv så borde man sparka ut all inhyrd personal som läkare och sköterskor som dränerar vården på pengar, med orättvisa fantasilöner mot den ordinarie personalen. De flesta som då måste sluta som inhyrd personal kommer tillbaka, var ska de annars ta anställning. Lägg en del av pengarna på bättre löner och villkor för ordinarie personal.
Erbjud samtidigt läkare och vårdpersonal en extra förutbestämd summa/månad för att jobba i glesbygd.
Sänk kraven på läkarutbildningen i Sverige motsvarande den i andra EU-länder där vi importerar vårdpersonal ifrån, och där många svenskar idag utbildar sig. Lite lägre krav betyder inte sämre läkare, men det betyder mycket mera läkare och vårdpersonal.
Om detta galna förslag blir verklighet så kommer många av oss att få lida och dö, bara för att några politiker som spelar med våra liv ska spara ett antal miljoner, det finns annat än sjukvård att spara på. Denna galenskap och orättvisa måste till varje pris stoppas.
LL
Svar direkt:
Signaturen LL ställer frågan om våra politiker helt tappat förståndet? Självklart inte. Frågan om PCI-verksamheten har inte varit uppe för politisk behandling och det är beroende på kommande förslag om den kommer att bli det. Den presenterade nyheten om PCI-vården i NU-sjukvården innehåller flera problem och felaktigheter. Den första felaktigheten är att det inte finns något förslag om att förändra PCI -verksamheten. Problemet är att det finns brist inom NU-sjukvården på medarbetare med rätt kompetens och att jour och beredskap använder mycket arbetstid som skulle kunna hjälpa fler om man använde den på vanlig arbetstid istället.
Till att börja med så är det alltid patientsäkerheten för alla patienter som är den viktigaste utgångspunkten för NU-sjukvården. Vi arbetar ständigt med att använda de resurser som är tillgängliga på bästa möjliga sätt för att erbjuda hög volym och kvalitet i vården. Hela Sverige har en stor utmaning att antalet människor i arbetsför ålder minskar i relation till arbetsmarknadens behov. Det är därför som vi ständigt försöker hitta nya arbetssätt. Jour och beredskap kräver många medarbetare som behöver vara lediga när de inte har sina pass. Det leder till att den vanliga planerade vården får sämre tillgång till medarbetarnas tid. Detta är ett bärande skäl till att vi nu när det också är svåra ekonomiska tider ser över ett stort antal jourlinjer i Västra Götalandsregionen. Är det möjligt om vi arbetar annorlunda att få ut betydligt mer vård av de medarbetare som vi har?
Vi utreder därför just nu sju olika jourlinjer, varav PCI-verksamheten är en, för att se om vi med de medarbetare som vi har kan göra mer nytta för våra patienter. PCI-utredningen pågår och det finns ännu inget förslag. Resultatet av utredningen kan bli att det blir mer PCI-verksamhet vid Näl alla veckans dagar i jämförelse med måndag till fredag som gäller idag. Detta har varit vår ambition under lång tid men vi har inte fått behålla de PCI-operatörer som vi utbildat. Det kan också bli andra lösningar om det är möjligt utifrån patientsäkerhetsperspektivet. Idag är det Skövde och Sahlgrenska som har PCI dygnet runt hela veckan. Borås har PCI endast dagtid och Näl har dygnet runt jour måndag till fredag.
Beskrivningen i media, som man kan förstå det som, att det skulle finnas ett förslag gör att man kan dra fel slutsats. Nyheten har publicerats på ett sätt som om man inte läser eller lyssnar väldigt noggrant kan tro att allt är klart. Detta är ett problem som vi ständigt brottas med. Negativa nyheter fångar fler klick framförallt i digitala medier. I en ansvarsfull organisation måste man kunna göra utredningar för att värdera olika alternativ som skapar mesta möjliga nytta för de vi är till för. Samtidigt är detta en utmaning för våra medarbetare som vet vad de har men inte hur framtiden kommer att bli. Vi har stor respekt för det, men behöver också motsvarande respekt från media eftersom inget är klart förrän det är klart.
Björn Järbur
Sjukhusdirektör NU-sjukvården
PCI är en förkortning för Percutan Coronar Intervention och är ett samlingsnamn för behandlingar som öppnar upp förträngningar i blodkärl med hjälp av en kateter. Redaktionens anmärkning.
LÄS MER:Sparförslaget: Flytta eller lägg ned akut hjärtsjukvård på Näl
LÄS MER:Hjärtspecialister lärs upp på Näl – rekryteras sedan av andra
LÄS MER:Snart saknas livräddande hjärtläkare på Näl – varför?