leif bengtsson
Med samma logik kan jag som stamkund på Torpahallen som bidragit till Bengtssons förmögenhet med gott samvete fylla min kundkorg utan att betala? funderar Per Svensson. Bild: STEFAN BENNHAGE

Helt otroligt att Bengtsson inte har dåligt samvete

Stöld från staten drabbar ju alla medborgare genom bland annat högre skatter för att täcka våra gemensamma utgifter och förmåner, exempelvis näst intill fri sjukvård, menar Per Svensson.

ANNONS
|

Likt Kejsaren i sagan står nu Leif Bengtsson och hans medbrottslingar med rumpan bar när rättvisans kvarnar i såväl tingsrätt som hovrätt utdömt fängelsestraff för grovt bedrägeri. Stöld av miljontals kronor från svenska folket ogillas av både rättsliga instanser och landets medborgare. Ja, Bengtsson, många är nog nöjda nu, cirka fem miljoner svenska skattebetalare.

Att Bengtsson inte har dåligt samvete för fem öre är ju helt otroligt. “Jag har ju betalat mycket skatt, så jag har inte lurat skattemyndigheten på fyra miljoner”. Med samma logik så kan jag som gammal stamkund på Torpahallen som bidragit till Bengtssons förmögenhet med gott samvete fylla min kundkorg och åka hem utan att betala för mina varor?

ANNONS

Stöld från staten drabbar ju alla medborgare genom bland annat högre skatter för att täcka våra gemensamma utgifter och förmåner, exempelvis näst intill fri sjukvård. Bengtsson nämner en kommande operation där han lydigt lyssnat på sin läkare i vita rocken om att gå ner i vikt. Det är ju synd att du inte hade en liten gubbe med vit rock sittande på din axel som viskat i ditt öra “låt bli” när du härjade med rotfusket som värst “du har tillräckligt, du behöver inte mer.” Lydigt hade du lyssnat och därmed sluppit ställa in din golfresa till Frankrike. Att i nästa andetag säga att våra fängelsekunder är goa gubbar vittnar om en cynisk samhällssyn.

Avslutningsvis vill jag uppmana redaktionen på TTELA att göra en pudel, be läsarna om ursäkt och förklara att reportaget inte borde publicerats. Lyft istället i fortsättningen fram goda medborgare och eldsjälar som bidrar till samhällsutvecklingen.

Per Svensson

Svar direkt:

Jag passar på att kommentera den del av din insändare som handlar om TTELA:s beslut att publicera reportaget om Leif Bengtsson. För min del är reportaget en viktig skildring som på ett väldigt tydligt sätt visar hur denna tidigare så firade företagsledare nu går in i ett helt annorlunda liv. Han tvingas göra det av goda skäl förstås – han är ju dömd i två rättsinstanser för grov ekonomisk brottslighet.

ANNONS

Jag håller med dig om att det många gånger känns bäst att läsa om goda föredömen som man kan hämta inspiration från. Det finns också väldigt många möjligheter till det för den som prenumererar på TTELA. Men det är vårt jobb att ibland också berätta andra, mörkare och kanske mer provocerande berättelser. Först då ger vi en sammansatt bild av det samhälle vi alla lever i.

Fredrik Hofflander

chefredaktör och ansvarig utgivare, TTELA

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS