Trollhättan Högskolan Väst - högskola
För oss handlar det inte om ”massakademisering” utan om att vi tillsammans ser till att omgivande samhälle får tillgång till högutbildad arbetskraft, menar debattörer. Bild: STEFAN BENNHAGE

Högskolan Väst i topp för att få jobb efter studierna

Att Sverige har för många högskolor och universitet är en åsikt som ofta dyker upp i debatten. Nu senast är det Malin Lernfelt från Liberala Nyhetsbyrån som debatterade ämnet i TTELA.

ANNONS
|

Replik på ”Malin Lernfelt: För många går på universitetet”.

Vi är glada över Lerntfelts engagemang för hur Sveriges ska utveckla sin position som kunskaps- och välfärdsnation, men har svårt att förstå hur detta rimmar med att färre individer ska få tillgång till akademiska studier. För oss handlar det inte om ”massakademisering” utan om att vi tillsammans ser till att omgivande samhälle får tillgång till högutbildad arbetskraft som är helt avgörande för både näringslivet och den offentliga sektorn.

Det är också olyckligt att Lernfelt gör ett felaktig antagande kring yngre lärosäten och kvalitet. Granskningar av lärosätenas tillsynsmyndighet UKÄ (Universitetskanslersämbetet) visar att utbildningarna på yngre lärosäten håller samma kvalitet som vid de äldre lärosätena. En nysläppt rapport från samma myndighet visar dessutom att Högskolan Väst ligger i topp vad gäller studenters etablering på arbetsmarknaden. Hela 86 procent av studenterna är etablerade inom 12–18 månader efter examen. Det om något är ett mått på högskolans relevans och kvalitet i utbildning.

ANNONS

Trots de jämförelsevis mycket låga forskningsanslag som Högskolan Väst får från staten levereras efterfrågad forskning, till viss del på spetsnivå. Skälet är bland annat högskolans förmåga att attrahera externa forskningsmedel till projekt som bedrivs i partnerskap med industrin, offentlig sektor eller civilsamhälle.

GKN Aerospace Sweden AB och Högskolan Väst är strategiska partners. Tillsammans har vi levererat lösningar som bland annat sänker flygindustrins klimatavtryck och som används på en global marknad. Genom vår samverkan har vi dessutom höjt kompetensnivån i regionen och stärkt dess arbetsmarknad. Det är bara ett av många exempel på nyttiggörande som högskolor bidrar med tillsammans med sina samverkanspartners.

Vill Malin Lernfelt få ett kvitto på den samhällsnytta Högskolan Väst bidrar med är hon välkommen att besöka oss båda. Vår dörr står öppen.

Mats Jägstam,

rektor, Högskolan Väst

Martin Wänblom, vd,

GKN Aerospace Sweden AB

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS