EU
För ett par år sedan lade EU fram en ny lag med förslag för att bekämpa våld mot kvinnor och skydda brottsoffer, menar debattörer. Bild: Janerik Henriksson/TT

I EU ska kvinnor ha makten över sina kroppar

Att en kvinna ska ha makt över sin egen kropp, det är uppenbarligen en helt annan sak för Frankrikes president, menar debattörer.

ANNONS
|

Non betyder nej. Nein betyder också nej. Men Emmanuel Macron och Olaf Scholz vill inte ge Europas kvinnor rätten till att ett nej alltid ska betyda nej.

För ett par år sedan lade EU fram en ny lag med förslag för att bekämpa våld mot kvinnor och skydda brottsoffer. Tanken var att kriminalisera flera typer av brott mot kvinnor, där förslaget att ha med våldtäkt som ett brott var ett av de tyngsta förslagen.

Förslaget togs emot med glädje. Det hade varit ett stort steg framåt att få till en samtyckeslag i hela EU, Centerpartiet har arbetat hårt för att detta ska bli verklighet.

ANNONS

Men i förhandlingarna kom motståndet från två oväntade män – Olaf Scholz och Emmanuel Macron. Tysklands och Frankrikes regeringar ville inte att EU skulle lagstifta om detta. ”EU har inte rätt att lagstifta om området” påpekades det. Eller så sa man att ”vi redan har en bra lagstiftning på området”. När Sverige använde samma argument för att kämpa emot att minimilöner ska beslutas om på EU-nivå målade fransmännen upp Sverige som att vi inte brydde oss om de svaga och utsatta. Att en kvinna ska ha makt över sin egen kropp, det är uppenbarligen en helt annan sak för Frankrikes president.

Centerpartiet är otroligt aktivt i EU-arbetet med att både skydda och stärka kvinnors rättigheter. För är det något vi inser 2024 så är det att kampen för kvinnors rättigheter aldrig får tas för given. Vi behöver inte bara fortsätta driva på arbetet och stärka kvinnors rättigheter ytterligare. Vi måste också skydda de som vi redan har.

Polen, där SD:s kompisar i partiet Lag och Rättvisa konsekvent nedmonterade kvinnors rättigheter, däribland aborträtten. Eller Ungern, där man i slutet av 2022 införde en ny lag som kräver att gravida kvinnor som vill göra en abort först ska visa att de hade lyssnat på "fostrets hjärtslag".

ANNONS

Centerpartiet har fyra tydliga löften till Europas kvinnor inför sommarens val till Europaparlamentet:

– Vi ger oss inte! Sex utan samtycke ska ses som våldtäkt i alla EU-länder.

– Aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.

– Vi vill att EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen.

– EU ska följa Istanbulkonventionen och skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet

Abir Al-Sahlani,

Europaparlamentariker och kandidat i Europavalet, Centerpartiet

Ann-Marie Wennerberg och Ann-Marie Jacobsson,

Centerkvinnorna, Fyrbodal

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS