Trollhättans nya styre greppar ratten och trampar hårt på gasen för att främja tillgängligheten för bilister till centrum. Tvärtemot klimatmålen som förutsätter minskad biltrafik. Tvärtemot Trafikverkets fyrstegsmodell där steg ett och två är att minska behovet av och öka utnyttjandet av befintlig infrastruktur. Istället går man på steg fyra, sista utvägen, att bygga nya p-hus. Tvärtemot Trafikverkets kapacitetsutredning som anger att lätthet att parkera avgör att bilen väljs framför andra transportsätt.
Till grund ligger önskemål från handeln om att underlätta biltrafik. Tvärtemot vad handlarna tror så dominerar inte de bilburna kundernas inköp, se utredning av Handelns Utredningsinstitut för Växjö, där gång/cykel/ kollektivtrafik-kunder svarar för halva omsättningen och studie i europeiska städer (Dagens Industri 21 /2 2023) som också visar varför och hur mycket handeln gissar fel om kundernas ressätt.
Nu prioriteras bilarna upp på cyklisternas bekostnad när den säkra infarten för cyklister via Kungsporten offras för att bilar ska kunna köra rakt in på Kungsgatan. Varje nytt hinder för cyklister ökar sannolikheten att de väljer bilen istället och då lika gärna kör till Överby.
Smart och kostnadseffektivt är att minska behovet av parkering/biltrafik enligt Trafikverkets metod. Varför inte förmånscyklar för kommunens anställda? Elcyklar är det enda som kan konkurrera med bilen i snabbhet och bekvämlighet och har visat sig ersätta många bilresor.
Stora möjligheter finns att ordna för bättre gång/cykeltrafik. Under många år tog förra styret i Trollhättan springnota på dessa trafikanters bekostnad. Alla "missing links" och efterhandslösningen för Hälltorp visar detta.
Varför inte ordna säker gång och cykling till skolor, idrottsanläggningar och ridhus med riktiga parkeringar? Idag skjutsar föräldrar sina barn eftersom de är rädda att barnen ska bli påkörda av andra föräldrar som skjutsar. Vem vågar ställa en cykel i ett ställ som på bilden? Ingen möjlighet att låsa fast den och inget väderskydd. Därför rör sig alltför många barn alltför lite idag.
Varför inte minska subventionerna av p-platser? Trafikverkets kapacitetsutredning visar att det minskar behovet av p-platser.
Helhetssyn måste gälla, inte bara tillgänglighet för bilar. Nu saknas bland annat folkhälsohänsyn. För en tid sen hamnade jag på Näl för en ärftlig hjärtåkomma. "Korridoren Extrasäng 2" blev min identitet för att senare få säng 5 i ett rum för fyra. Under veckor av väntan passerade ett stort antal hjärtpatienter. De flestas intressen var bilar, husvagnar, husbilar och parkeringsproblem. Stor intressegemenskap fanns också i diabetes, övervikt och dåliga knän.
Hamnar jag på Näl med nya besvär befarar jag att då är ”Extrasäng 2” upptagen av en Trollhättebo som kortsiktigt har njutit av politiken för "ökad tillgänglighet" för bilar och att sängen då inte är tillgänglig.
L-G Johansson