dåliga vägar I Vänersborg
Precis som skelettet ger stöd och möjliggör rörelse i hela kroppen, så gör infrastrukturen det möjligt för invånarna i ett land att fungera, menar debattörer. Bild: Tommy Feldth

Infrastrukturen är för ett land vad skelettet är för kroppen

Det har alltid varit en kärnfråga för Centerpartiet att man ska kunna leva, bo och utvecklas var i landet man än befinner sig, menar debattörerna.

ANNONS
|

Precis som skelettet ger stöd och möjliggör rörelse i hela kroppen, så gör infrastrukturen det möjligt för invånarna i ett land att fungera och utvecklas var i landet man än befinner sig. Det har alltid varit en kärnfråga för Centerpartiet att man ska kunna leva, bo och utvecklas var i landet man än befinner sig.

Vägar, broar och järnvägar transporterar oss varje dag till jobb och skola. Om dessa kopplingar är starka och pålitliga, blir det enklare för människor att nå jobb, för företag att nå sina kunder och för varor att nå marknader.

Centerpartiet anser att vi står inför en infrastrukturkris. Vägar och järnvägar lider av dåligt underhåll, vatten- och avloppssystem är till åren och brist på infrastruktur i elnätet driver upp priserna. Detta i en tid då vi behöver stärka beredskapen.

ANNONS

Nationellt har Centerpartiet lagt fram en handlingsplan för en infrastruktursatsning i hela landet. Där är de viktigaste punkterna:

• Regeringen bör tillsätta en infrastrukturberedning, som kan jobba långsiktigt och med ett helhetsperspektiv.

Politiken måste ta ett helhetsgrepp och våga satsa för framtiden.

• Det måste till ett Sverigelyft med satsningar på mindre och enskilda vägar på landsbygden, ett återupptaget arbete med nya stambanor och att nödvändiga spår för svensk industri säkras.

Underhållsskulden ska repareras till år 2035!

• Centerpartiet vill se över överskottsmålet till förmån för ett balansmål, men på villkor att resurserna öronmärks för investeringar som ökar Sveriges framtida produktionsförmåga och det vi pekar ut är infrastrukturen.

Lokalt vill Centerpartiet i Vänersborgs kommun påminna Trafikverket om att tågstopp i Brålanda år 2028 är ett beslut och att debaclen med järnvägsbron i Vänersborg och slukhålet i Stenungsund inte på något sätt bör försena möjligheten för människor norr om Trollhättan att leva, bo och utvecklas där de känner sig som mest hemma.

Jacob Kjörk (C)

Vänersborgs kommunkrets

Johan Andersson (C)

ordförande

Mats Andersson (C)

gruppledare

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS