Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet. Det borde vara en självklarhet, menar Jessica Sahlström.
Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet. Det borde vara en självklarhet, menar Jessica Sahlström. Bild: Cornelius Poppe

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet

De vanligaste skälen till sjuknärvaro är att folk inte har råd att stanna hemma eller inte vill lämna kollegan i sticket, menar debattören Jessica Sahlström, ordförande, Handels avdelning 2 Trollhättan.

ANNONS

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Ändå väljer en majoritet att jobba trots sjukdom. De vanligaste skälen till sjuknärvaro är att folk inte har råd att stanna hemma eller inte vill lämna kollegan i sticket. Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige – det är dags att avskaffa karensavdraget och sluta upp med underbemanning.

Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet. Det borde vara en självklarhet men Handels nya rapport ”Sjuk på jobbet” visar att hela sju av 10 i handeln går till jobbet trots sjukdom, på hela arbetsmarknaden är det runt 60 procent.

ANNONS

De två vanligaste anledningarna är att folk inte vill belasta sina arbetskamrater och att de inte har råd att stanna hemma. Anledningar som tyvärr är både väntade och lätta att känna igen sig i för många.

De goda nyheterna är att detta går att ändra på. Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs på din sjuklön när du behöver vara hemma från jobbet. Vi har också en utbredd underbemanning som gör det svårt för anställda att stanna hemma utan att vara rädda för att lämna kollegorna i sticket.

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet – det är hög tid för regeringen att avskaffa karensavdraget och för arbetsgivare att sluta upp med underbemanning.

Jessica Sahlström

ordförande, Handels avdelning 2 Trollhättan

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS