Öppet vatten vid badplatsen i Sjölanda ( Trehörningen), när kommunen satt rotation på vattnet för att inte bryggorna ska frysa sönder eller behöva tas upp inför varje vinter.
Nu vågar jag inte gå ut på sjön då isen inte är som man kan förvänta sig, menar Ingvar Skoog. Bild: STEFAN BENNHAGE

Isfriaggregatet har gjort Sjölandasjön livsfarlig

I 34 år har jag gått, åkt skidor och skridskor på sjön Trehörningens is. Jag vill gärna fortsätta med det ihop med barn och barnbarn, menar Ingvar Skoog.

ANNONS
|

Sjölandasjön har blivit livsfarlig med kommunens isfrihållningsaggregat för båthamnar. I grundskolan fick man lära sig hur du ska bete dig och tänka när du går ut på en istäckt sjö. Tillopp, utlopp, sund, grund. I 34 år har jag gått, åkt skidor och skridskor på sjön Trehörningens is. Jag vill gärna fortsätta med det ihop med barn och barnbarn, nu vågar jag inte gå ut på sjön då isen inte är som man kan förvänta sig.

En klok vän varnade mig ”gå inte ut på isen” det är mycket tunn is på stora ytor som aldrig varit svag is förut eller att man som van skridskoåkare skulle förvänta sig att det var svagare is där.

ANNONS

Jag använder alltid isdubbar och jag har sett många människor som inte har det. Jag har tränat på att ta mig upp ur isvak med och utan isdubbar, tro mig du kommer inte upp utan.

Det är kommunens aggregat som sätter naturlagarna ur spel i sjön och gör den oberäknelig. Jag vet att en person tydligt har tagit upp denna ej försumbara risk med kommunen för flera år sedan. Jag vet att de som bor på udden har stoppat folk som gått på isen i riktning mot och skulle gå upp vid kommunala badplatsen.

Jag vet att det varit svag is även bakom husen på udden nu, så har det inte varit förut. Jag är mån om säkerheten på sjön, som dykare har jag till exempel kollat över det kommunala badet och städat botten från trasiga glasflaskor och rostiga plåtburkar åt kommunen under många år. Behöver kommunen hjälp så att vinterbadarna kan bada, jag kan bistå med en helt annan och betydligt säkrare lösning än nuvarande.

Skridskoåkaren som kommer utifrån och åker in mot det kommunala badet är inte oaktsam, du är lurad när du går igenom isen och kommer heller inte att komma upp om du inte har isdubbar. Vad händer för den som inte kommer upp?

ANNONS

Jag tycker att det är mindre klokt av ansvarig person på kommunen om han/hon inte omgående låter ta bort det isfrihållningsaggregat för båthamnar som används i vår lilla sjö.

Ingvar Skoog

LÄS MER:Person gick genom isen på Trehörningen

Svar direkt:

Friluftslivet har många områden och flera som vill nyttja sina möjligheter till att utföra sin aktivitet. Sjölandas kommunala badplats stod färdigrenoverad 2022 och önskemålen har varit flera att kunna vinterbada i anslutning till den nyinstallerade bastun.

Under den första vintern hade idrott och friluftsliv två stycken De Icer för att hålla vattnet öppet runt bryggorna. Under denna vinter har vi plockat bort en för att göra mindre inverkan på isen. Enligt leverantören av De Icer så har den kapacitet till hålla max 27,5 meter i diameter och minimum 17 meter beroende på temperaturförhållanden.

Vi välkomnar dock förslag på förbättringar så att fler personer kan nyttja sitt intresse inom friluftslivet.

Kontakta gärna ansvarig enhetschef Reine eller mig som områdeschef via Trollhättans stads kontaktcenter på 0520-49 50 00.

Andreas Ekholm

Områdeschef idrott och friluftsliv

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS