GKN Aerospace i Trollhättan är minst sagt förvånade över beslutet, särskilt med tanke på att beslutet fattats utan någon som helst dialog med industrin innan.
”Vår verksamhet växer och skulle detta olyckliga beslut bli ett faktum kommer det att bli betydligt svårare för oss att hitta kompetent personal. Det finns ingen liknande utbildning i närheten som kan matcha det som ITU-programmet erbjuder i dag. Vi var övertygade om att uppdraget för Kunskapsförbundet Väst var att förse företag, myndigheter och organisationer i regionen med kompetensförsörjning. Det här beslutet visar att så tydligen inte var fallet”, säger Jonas Fyhr, HR Director GKN i Trollhättan.
ITU-programmet är ett mycket framgångsrikt program och för GKN är den främsta rekryteringskällan till produktionsnära tjänster. Utbildningen har funnits sedan 1992 och så gott som alla (cirka 800 elever) har arbete i vårt närområde, antingen som operatör eller högskoleutbildad ingenjör. Under de senaste åren har söktrycket ökat markant till programmet.
Beslutet berör hela Teknikcollege Fyrbodal där ITU-programmet, GKN, Parker Hannifin och ett flertal närliggande företag ingår. Konceptet Teknikcollege möjliggör en strategisk regional samverkan där utbildningar formas efter näringslivets behov där företagens konkurrenskraft stärks.
”Ett sådant beslut skickar helt fel signaler, inte bara till teknikintresserade unga, utan även till industriföretagen i både kommunen och regionen. Det är ett hårt slag, inte bara mot ungdomarna, utan mot hela regionens industri”, säger Susan Patriksson, styrgruppsordförande Teknikcollege Fyrbodal och utbildningschef Underhåll Preemraff.
Thomas Wahlberg, teknisk chef Siemens, ett av de berörda företagen, kommenterar beslutet:
”Jag läste med bestörtning artikeln i TTELA, som säger att Kunskapsförbundet Väst beslutat att lägga ned det Industritekniska programmet ITU. Det är inte acceptabelt från industrins kompetens-försörjningsperspektiv att genomföra ett sådant beslut. Har Kunskapsförbundet Väst inte insett att de verkar i en industriregion? Ett flertal företag i regionen står bakom utbildningsupplägget, har platser för arbetsplatsförlagd praktik och anställer de elever som kommer ut från utbildningen.”
Även fackförbundet IF Metall är förvånade över beslutet. Tonnie Andersson är ordförande för IF Metall Norra Älvsborg och han säger:
”Att lägga ned ITU-programmet är att beröva barn och ungdomar chansen att få en riktigt bra utbildning som i de allra flesta fall leder till jobb direkt efter gymnasiet. Att lägga ned en utbildning när flera företag i regionen har ett stort rekryteringsbehov av kunniga industriarbetare känns verklighetsfrämmande”.
Jonas Fyhr säger: ”Det är obegripligt. Vi förväntar oss att Kunskapsförbundet Väst ändrar sitt beslut och behåller en högkvalitativ utbildning som gagnar hela regionen”.