ungdomar , friskvård , skogspromenad , kompisar , kamratskap
En 16-åring förväntas inte göra tuffa vuxna beslut som påverkar livet i så pass stor grad av en anledning, menar debattörer. Bild: STEFAN BENNHAGE

Ja Mikaela! Det är barn vi skyddar

Enligt lagen är en person juridiskt vuxen vid 18 års ålder och enligt forskningen är man vuxen runt 20-25 års ålder. Hjärnan är fortfarande i utvecklingsskedet fram tills man är 25, uttrycker debattörer.

ANNONS
|

Replik på ”Förslaget stämplas som radikalt men vilka barn är det vi skyddar?”.

Det är inte ovanligt från vänsterns håll att bagatellisera frågor som denna, Mikaela Del Valle fortsätter att hålla den trenden genom att vara en sann polemiker likt vänsterpartiets förebild Karl Marx. Mikael Del Valles insändare framställer lagändringen som enkel och ofarlig, men underskattar de komplexa frågorna som rör ungdomars utveckling och beslutsfattande.

Lagen innebär inte bara att det blir lättare för barn att byta juridiskt kön utan också att flera skyddsnät försvinner. Samt att allvaret, som ett könsbyte innebär, tas bort. I Sverige görs så kallade könsutredningar av särskilda team inom specialistpsykiatrin vid flera universitetssjukhus, och att ta bort den här kompetensen samt ersätta det här med en läkares bedömning och en lättövertalad förälder är inte rätt väg att gå. Vården måste ta den tiden att utreda varje individ för att inte begå ett oåterkalleligt misstag, och för att en gedigen och ordentlig utredning ska ligga till grund när en person väljer att genomföra en livsomvändande operation. Gällande lagstiftning förändrar inte din rätt att påbörja en process av att byta juridiskt kön.

ANNONS

Ja Mikaela, det är barn vi pratar om, enligt lagen är en person juridiskt vuxen vid 18 års ålder och enligt forskningen är man vuxen runt 20-25 års ålder. Hjärnan är fortfarande i utvecklingsskedet fram tills man är 25. Vissa studier går så långt att de hävdar att hjärnan i vissa fall inte är fullt utvecklad ens vid 30 års ålder. En 16-åring förväntas inte göra tuffa vuxna beslut som påverkar livet i så pass stor grad av en anledning. Vi skyddar de barn som kanske senare i livet ångrar sig. Vi skyddar även de barn som inte vill byta om i omklädningsrum med biologiska män. Vi väljer även att återigen ta tidigare utsatta kvinnors sida genom att inte låta biologiska män byta om i damernas omklädningsrum.

Som vanligt vill vänstern säga ja till ändringar som ser bra ut på papperet. Men ignorerar de stora konsekvenserna och bortser från fakta, som att en 16-åring är ett barn och bör inte göra livsförändrande beslut, speciellt inte utan diagnos. Detta är ännu ett bevis på att vänstern endast sysslar med symbolpolitik och godhetsknarkande.

Sluta leva i en låtsasvärld, det finns ingen tredje könscell. Ska en 16-årig flicka kalla sig för man, var sätts gränsen? Med samma logik kan man kalla sig för 20 år och köpa sprit,.Gå av er enhörning, se på världen utifrån logik och fakta.

ANNONS

Julia Fält, Ordförande

Jonathan Dahlman, Vice-ordförande

Marcus Wennergren, Andre-Vice ordförande

Ungsvenskarna Älvsborg

ANNONS