Jorden vi ärvde ska gå i arv

Moder Jord – det är så vi ofta kallar den. En moder, alltings förutsättning för levnad och överlevnad. Sedan 2009 är den 23 april FN:s Internationella dag för Moder Jord.

ANNONS
|

Att Moder Jord har gett oss livsförutsättningar är något som vi ofta behöver påminna oss om och innerligt uppskatta. Ren luft att andas. Jord att bruka, ett djur- och växtliv som i en balans skapar en livscykel som kan gå om och om igen, om man inte sätter den ur spel. Dessvärre har det rådande ekonomiska systemet oftast sett naturresurserna som oändliga. Moder Jord har tålmodigt och oroligt hela tiden skickat starka signaler till oss att hon inte mår bra, men vi har slagit dövörat till. Nu är Moder Jords hälsa på upphällningen. De arktiska isarna smälter, luften är så förorenad på sina håll att den är hälsovådlig att andas, haven får ta emot allt mer av gifter och ekosystemen och klimatet börjar gå oss ur händerna. Läget är allvarligt. Men det går att vända. Det går att välja en hållbar inriktning. Både näringslivet och vetenskapen kan göra nytt och bättre. Mycket pågår, men behöver gå fortare. Alla vi som utgör samhället måste tänka om och göra rätt.

ANNONS

I debatten kring klimat och miljö hörs ofta argument som ”Det kvittar väl vad jag gör?”, eller ”Varför ska Sverige ta ansvar när de verkliga miljöbovarna inte gör det?”. Det är egentligen inga argument – det är undanflykter. Det finns massor som var och en av oss kan göra, varje dag. Och det vi kan göra som land är att visa vägen, att gå före, att se värdet av att ställa om, både för oss som människor, men också för att skapa förutsättningar för gröna hållbara jobb och tillväxtförutsättningar. Att vara ledare, inte följare, bör vara vår roll i världssamfundet.

Parisavtalet var en deklaration om enighet. Det är dags att fullfölja det. Nationellt i Sverige pågår arbete med en klimatpolitisk handlingsplan, där klimat ska integreras i alla relevanta politikområden. 132 åtgärder som tar ett helhetsgrepp kring hur utsläppen ska minska och svenska samhället både utvecklas, och visa vägen för andra, till ett hållbart och cirkulärt samhälle.

Regionalt, där jag har mitt politiska uppdrag, är klimatmålen ambitiösa. Arbetet påbörjades redan under den tid som vi socialdemokrater styrde Västra Götalandsregionen. De program som det utvecklats till i dag råder det brett politiskt stöd för, vilket betyder en styrka att fortsätta oavsett vem som styr. Vi ska fortsätta arbeta både internt, med att vara förebild, och arbeta tillsammans med samhällsaktörer för att var och en ska göra sitt, ta sin del av ansvaret. Att ha en positivistisk bild av att förändringen är möjlig och den kan åstadkommas om vi, som alltid, gör det tillsammans är vår berättelse för framtiden.

ANNONS

Vad du som individ kan göra är att konsumera hållbart. Och du som företagare kan producera hållbart. Jag vet att Moder Jord kommer att tacka oss alla.

Bijan Zainali (S)

Oppositionsregionråd

ANNONS