våld i nära relationer
Våld i nära relation är en bidragande orsak till ohälsa och otrygghet, menar signaturen. Bild: Shutterstock

Kärlek ska inte göra ont

Våldet har ett syfte: att etablera och utöva makt och kontroll genom att skada och skrämma, menar signaturen.

ANNONS

Våld i nära relationer plågar vårt samhälle och har gjort så länge. Det har en förödande inverkan på alltför många människors liv och det är hög tid att vi alla inser och tar ställning mot detta tillsammans.

Ibland är det lätt att blunda för problem bakom stängda dörrar, men vi får aldrig ignorera att våld i nära relationer är en verklighet som drabbar kvinnor, män och barn överallt. Det är inte bara deras problem; det är vårt samhälles problem. Vi måste bryta tystnaden och stödja de som är offer för våldet.

Våld i nära relation är en bidragande orsak till ohälsa och otrygghet. Våld i nära relationer och hedersvåld är några av våra viktigaste samhällsfrågor. De som lever i skräck inför våldet kan inte vänta.

ANNONS

Våldet har ett syfte: att etablera och utöva makt och kontroll genom att skada och skrämma. Våld i nära relationer skiljer sig från andra former av övergrepp genom att det ofta utövas under en längre period och ökar i intensitet med tiden. Detta kan leda till att våldet mer och mer blir både ett förväntat och till viss del normaliserat inslag i den utsattas vardag. Detta försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad. Det ökar i allvar och intensitet ju längre relationen pågår.

Den största risken som vi ser är att våld i nära relationer osynliggörs. Det behöver spridas kunskap om våld i nära relationer. Många, många barn upplever också våld i sin familj.

Många tänker oftast på fysiskt våld när våld i nära relation nämns, men en stor andel utgörs av andra former till exempel psykiskt, ekonomiskt, sexuellt, digitalt och materiellt våld. Den psykiska formen av våld är svårare att upptäcka, men är lika förödande som den fysiska.

Det är dags att vi tar ställning mot våld i nära relationer och visar att det inte kommer att tolereras i vårt samhälle. Vi måste stå enade för att skydda de mest sårbara och skapa en framtid där kärlek och respekt styr över våld och rädsla.

ANNONS

Låt oss gemensamt säga nej till våld i nära relationer och arbeta för ett samhälle där alla kan leva i trygghet och harmoni.

Nätverk mot våld i nära relation Vänersborg – kommun och civilsamhället

Samverkansgruppen mot våld i nära relation Vänersborgs kommun

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS