Arkitektskiss över Sund Sampos planerade anläggning i Vargön.
För drygt 40 år sedan fanns det folk som lite slarvigt kallades för ”AMS-raggare”. Det var företagsamma personer med rymligt samvete, menar skribenten.

Köptes sagan om Sund Sampo utan granskning?

Nu har TTELA skött granskningen, så att fakta finns. Journalisterna ska ha all heder av sitt jobb och skattebetalarna i Vänersborg ska vara tacksamma för insatserna, menar skribenten.

ANNONS
|

Fanns det ingen självbevarelsedrift hos politiker som ”köpte” sagan om Sund Sampo? I en så stor affär måste man som medborgare fundera över om det inte fanns någon klok rådgivare i tjänstemannakåren, då man tydligen inte gjort någon koll alls av vilka personerna är bakom tjusiga löften. Ingår man fortfarande avtal med folk, som man varken känner eller har granskat närmare?

För drygt 40 år sedan fanns det folk som lite slarvigt kallades för ”AMS-raggare”. Det var företagsamma personer med rymligt samvete, som specialiserade sig på att dyka upp vid industrinedläggningar och lovade guld och gröna skogar, om de fick förmånliga villkor för att starta upp olika verksamheter. Ofta var detta rena luftslotten som innebar, att kommunpolitiker släppte ifrån sig värdefulla lokaler för en spottstyver, mot löfte om arbetstillfällen. Det blev sällan så mycket resultat av verksamheten. Under min tid på Arbetsförmedlingen, fick jag mer än en gång ta hand om människor som hoppats på en bra och säker anställning, men mer sällan blev det långvarigt, då mycket försvann i rökridåer och fortsatta bekymmer för de flesta inblandade.

ANNONS

Med den teknik vi har idag att söka information om vederbörandes bakgrund, borde detta inte ha någon större chans att upprepas. Ansvaret vilar på dem som knyter kontakter och presenterar dem för sina uppdragsgivare, politiker och skattebetalare. Det är oerhört trist när sådant händer och man måste vara tacksam för de journalister som rört om i grytan. Problemet är, att detta aldrig hade behövt ta energi, arbete och förhoppningar om granskningen gjorts från början.

Nu har TTELA skött den, så att fakta finns. Journalisterna ska ha all heder av sitt jobb och skattebetalarna i Vänersborg ska vara tacksamma för insatserna. Problemet är tyvärr inte specifikt för en ort eller område, korruptionen har växt enormt under de senaste åren i nästan alla verksamheter och alla visselblåsare möts inte med öppet sinne.

Margaretha Molius

tidigare kommunpolitiker för Folkpartiet i Trollhättan

LÄS MER:Vargöborna om storsatsningen som gick om intet: ”Synd”

LÄS MER:Sund Sampo drar sig ur miljardaffären i Vargön

LÄS MER:Kommunen efter haveriet med Sund Sampo: ”Ser över rutinerna”

LÄS MER:Brottsdömd stod bakom miljardplanerna i Vargön

LÄS MER:Sund Sampo: Satsningen i Vargön en av de största i världen

LÄS MER:Avslöjat: Sund Sampo vill etablera bioraffinaderi i Vargön

ANNONS