Korrupta politiker och felaktiga miljöbeslut?

Vems är felet att vi fått så höga energipriser? Jo, det är Tyskland fel och framförallt förre socialdemokratiske regeringschefen Gerhard Schröders fel.

ANNONS
|

Han vann valet 1998 över Helmut Kohl och satt i sju år och efterträddes av Angela Merkel som beslöt lägga ned kärnkraften och fortsätta på Schröders metangaslinje. Gerhard Schröder har varit styrelseordförande i Nord Stream 1 och 2, är styrelseordförande för Rysslands största oljebolag Rosneft och kliver i juni på som styrelsemedlem i Gazprom. Han är sedan decennier personlig vän med Rysslands president Vladimir Putin. Ryssland är med bred marginal den viktigaste gasleverantören och ryska företag äger och driver viktig infrastruktur i den tyska gasbranschen. När Schröder utkom med sina memoarer efter sin kanslertid, skrev han ”att Tyskland, bör söka sin plats i världen genom att närma sig Ryssland och det tyska europeiska projektet inbegriper på lång sikt Ryssland i lika hög grad som Frankrike”. Tänk så fel han hade eller var han köpt av Putin?

ANNONS

Vems fel är det mer än Schröder och Merkel som skrotade fungerande koldioxidfria kärnkraftverk och importerad rysk metangas som är mer än 35 gånger farligare än koldioxid (CO2) för klimatet? Metan som står för 25 procent av den globala uppvärmningen och koncentrationen är idag den högsta som uppmätts och gasledningarna på Östersjöns botten läcker metan som ett såll. Energiinnehållet i dessa två eventuellt fyra naturgasledningar är 600 - 1200 TWh (terrawatt), två gånger Sveriges årliga energitillförsel om Nord Stream 2 byggts färdig. Det tyska Miljöpartiet applåderade metangasen från Putin och hejade på nedläggningen av kärnkraften, för det skulle byggas vindsnurror i mängder som nu MP i Sverige kopierat. Nu sitter Tyskland där med svartepetter Putin och vill inte hjälpa Ukraina med att stänga Nord Stream1 för då får tyskarna frysa och övriga Europa får skyhöga energipriser.

Miljöpolitik eller hål i huvudet?

ANNONS