hemtjänst
En som i dag har nio timmars hemtjänst får en höjning med 1 651 kronor (233 procent), menar signaturen Bekymrad anhörig. Bild: Erika Olofsson

Kraftig höjning för hemtjänst väntar i Lilla Edets kommun

De enda som får lägre avgift är de som inte behöver hemtjänst mer än lite drygt två timmar i månaden. Alla övriga får en kraftig höjning, menar signaturen.

ANNONS

Lilla Edets kommun har i dagarna skickat ut information om en ny avgiftsmodell för de som uppbär hemtjänst. Här framgår följande: ”Denna förändring görs för att öka jämställdheten och rättvisan i vad varje omsorgstagare betalar för hemtjänst. Med det nya avgiftssystemet betalar omsorgstagaren för den mängd hemtjänst som denne utnyttjar, varken mer eller mindre”. Ändringen ska ske från och med 2024.

Det framgår att timtaxan blir 310 kronor och att maxtaxa (2 359 kronor innevarande år), gäller även fortsättningsvis.

I dag bygger avgiftsmodellen på fyra nivåer där man betalar utifrån antalet timmar man får hemtjänst; 0–9 timmar, 10–19 timmar, 20–29 timmar och över 30 timmar. Maxavgift för respektive intervall är för närvarande 708 kronor, 1 415 kronor, 1 887 kronor och 2 359 kronor.

ANNONS

Efter ett samtal med kommunen har jag förstått följande (men rätta mig gärna om jag har fel):

De enda som får lägre avgift är de som inte behöver hemtjänst mer än lite drygt två timmar i månaden. Alla övriga får en kraftig höjning. En som i dag har nio timmars hemtjänst får en höjning med 1 651 kronor (233 procent). En som har hemtjänst 15 timmar får en höjning med 944 kronor cirka 67 procent. Fortsättningsvis får alla som har hemtjänst mer än åtta timmar i månaden betala maxtaxa, oavsett om det är 10, 22 timmar eller 30 timmar.

Hur rimmar detta: ”Med det nya avgiftssystemet betalar omsorgstagaren för den mängd hemtjänst som denne utnyttjar, varken mer eller mindre”?

Det hade också varit på sin plats om kommunen inte bara informerade om ändringen utan också om att avgifterna samtidigt höjs kraftigt. Dessutom är detta 2023 års maxavgift. Vad 2024 års maxavgift blir vet vi inte.

Bekymrad anhörig

Svar direkt:

Det stämmer som ”Bekymrad anhörig” skriver, att avgiften 2024 höjs för majoriteten av omsorgstagarna som har hemtjänst. Men även ”Med det nya avgiftssystemet betalar omsorgstagaren för den mängd hemtjänst som denne utnyttjar, varken mer eller mindre” är korrekt, eftersom den nya modellen gör att varje omsorgstagare betalar för varje enskild timme i stället för utifrån de tidigare nivåindelningarna. Det ökar jämställdheten och rättvisan i vad varje omsorgstagare betalar för hemtjänst.

ANNONS

Kommunernas kostnader har ökat kraftigt, precis som för samhället i stort. Det gör att vi som kommun tvingas att höja våra avgifter för att täcka kostnaderna. Oavsett om vi hade bytt avgiftsmodell eller inte, hade avgifterna för 2024 höjts. Avgiften för hemtjänst bestäms dock utifrån varje omsorgstagares inkomst och ett så kallat avgiftsutrymme räknas ut. Det innebär att ingen omsorgstagare betalar mer för hemtjänsten än vad denne har möjlighet till utifrån sina ekonomiska förutsättningar. Maxtaxan för hemtjänst, dagverksamhet och kommunal hälso- och sjukvård är 2024 2 575 kronor eftersom maxtaxan är 0,5392 procent av prisbasbeloppet och prisbasbeloppet för 2024 är bestämt till 57 300 kr.

Vi ber om ursäkt för att vi inte varit tillräckligt tydliga kring höjningen av avgiften samtidigt som vi informerade om den nya avgiftsmodellen.

Zara Blidevik

ordförande för socialnämnden, Lilla Edets kommun

Lotte Mossudd

chef för sektor socialtjänst, Lilla Edets kommun

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS