Kvinnornas rättslösa Sverige

Hur ska man förklara på ett så tydligt och korrekt sätt som möjligt om vårt ryggradslösa samhälle när det gäller våld mot kvinnor? Men jag ska göra ett försök.

ANNONS
|

Varje dag ser vi i tidningarna och på nyheterna om kvinnor som våldtas och misshandlas av män. Men trots att det är 2019 och Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder så skriver media fortfarande inte ut mannen som förövaren. Rubriken kan lyda Ung kvinna våldtagen i skogsområde, eller, Kvinna mördad utanför sitt hem. När ska vi lära oss att ta offrets parti och istället skriva Man våldtog en ung kvinna i ett skogsområde, eller, Man dödade en kvinna utanför hennes hem. 2018 slog vi rekord i mäns mord på kvinnor där hela 22 kvinnor fick sätta livet till av en man de oftast har eller har haft en nära relation med. Det är nästan en kvinna varannan vecka.

ANNONS

Samma år hade vi cirka 22 500 anmälda sexualbrott mot kvinnor, varav 7 960 rubricerades som våldtäkt som resulterade i endast 171 fällande domar. Dock så räknar man med att mörkertalet är så stort som 36 000 våldtagna kvinnor om året, det vill säga 100 kvinnor varje dag. Enligt Brottsförebyggande rådet så uppger 10,7 procent kvinnor i åldern 16 -84 år att de utsattes för sexualbrott 2017, vilket är en ökning från 2016 då andelen var 8 procent.

Frågan är hur vi ska få bukt med ett av våra största samhällsproblem som kostar både liv och halva samhällskostnaden. Jag är övertygad om att männen är lösningen på problemet. Det hjälper inte att vi som kvinnor skriker att vi inte vill bli våldtagna, misshandlade och mördade, om inte männen lyssnar. Vägen att gå är att få med männen med sunt förnuft och goda värderingar i kampen. Våld mot kvinnor är inte en kvinnofråga, det handlar om mänskliga rättigheter. Det är män som kan höja rösten och säga nej till andra män. Det är män som kan bryta machokulturen där kvinnor förminskas och män ska vara, så att säga riktiga män. För att få stopp på våldet mot kvinnor så krävs att alla agerar och lever jämställt.

ANNONS

Om vi inte med gemensam kraft agerar nu, så kommer samhället kollapsa av kostnader, psykisk ohälsa och förlorade liv. Vi har inte tid att vänta längre. Det är dags att de som styr vårt land plockar lite riktiga politiska poäng genom att agera humant och lägga resurser för att bemästra ett av våra största samhällsproblem. Jag ser därför mycket fram emot samarbetet med Brottsofferjouren där vi delar värdegrunden att offret måste komma i första rummet och där våld mot kvinnor och barn måste få ett stopp. Tillsammans kommer vi att utbilda och föreläsa i ämnet där även stödet till brottsoffren sätts i fokus för att de ska få möjligheten att komma tillbaka till livet igen.

Maria Andersson Föreläsare, författare , grundare av Orange Day Mc och Orange matcher

Rune Andreasson, ordförande Brottsofferjouren Bohus Norra Älvsborg

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS