Låt proffsen styra vård och skola

Jag har funderat på en sak ganska länge. Som anställd i en kulturproducerande förvaltning inom Västra Götalandsregionen är jag väl bekant med begreppet "armlängds avstånd inom kulturen".

ANNONS
|

Det innebär att politikerna inte ska tillåtas styra över vilken sorts konst som produceras för skattemedel. De ska ordna pengarna, men i övrigt ska produktion, inköp med mera styras av opolitiska tjänstemän.

Kulturen är för viktig för att lämnas över till lekmän att ha makt över anses det. Och jag håller med till fullo. Men varför, frågar jag mig, råder inte samma princip i vård och skola? Fritidspolitiker som arbetar som sotare, driver hunddagis, har frisersalong, fiskare, bankirer och vad ni vill, har oinskränkt makt (nästan) över vård och skola.

Är det därför det är sånt kaos inom de institutionerna? Jag tror det. Låt proffsen styra vård och skola. Låt politikerna ordna finansiering, men håll dem sedan utanför driften, det är min bestämda mening. Självklart ska vi ha kvar revisorer och media som granskar var pengarna går, men jag tror ändå att ett råd av sjukvårdspersonal (inte bara läkare) och dito skolpersonal (inte bara rektorer och skolchefer) skulle styra upp vården och skolan på kort tid.

ANNONS

Nicklas Singh Foresti, Nygård

ANNONS