Det finns för- och nackdelar med större slussar upp till Vänern, menar skribenten.
Det finns för- och nackdelar med större slussar upp till Vänern, menar skribenten. Bild: Karl af Geijerstam

Låt Väner-max bli ett ledord för sjötrafiken

Det finns för- och nackdelar med större slussar upp till Vänern, menar skribenten.

ANNONS

Många åsikter och synpunkter ventileras. Varför inte lyfta blicken och se hur det ser ut i stora världen?

Panamakanalen invigdes 1914. En underbart fin kanal med flera slussar och en sjö mitt i. De största fartygen som passerar är av Panama-max storlek.

Suezkanalen invigdes 1869. En otrolig genväg för att slippa gå runt Afrika. Fartygen som passerar är Suez-max, i storlek och djupgående. Jo, kanalen är utan slussar och har grävts om.

Kielkanalen, en smart led mellan Östersjön och Nordsjön. De som är för stora här går runt Danmark – Kiel-max.

Wellandkanalen tar fartygen från Ontariosjön upp till Eriesjön och förbi Niagarafallen. Welland-max gäller.

ANNONS

Överallt anpassar redarna sig efter de förutsättningar som finns. Fartygen byggs för att storlek och effektiviteten utnyttjas maximalt.

Vi har en underbart fin slussled i Trollhättan. Hela vägen från Göteborg upp till Vänern fungerar fullt ut. Naturligtvis krävs underhåll och skötsel som med allt annat här i världen. Behöver industrin och kunderna i Vänerområdet mer lastkapacitet, ja låt då redarna bygga fler fartyg.

Ja, just det, med storleken Väner-max.

Kostnaderna för att bygga större slussar, uppehåll och störningar i trafiken och mycket mera går knappast att räkna hem. Låt Väner-max bli ett ledord för sjötrafiken till och från Europas tredje största sjö Vänern.

Bengt Andersson

ex-sjöfarare

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS