Liberala kvinnor arbetar för möjlighet till en jämställd värld

Internationella kvinnodagen 8 mars firas av kvinnor över hela världen.

ANNONS
|

Jämställdhet där kvinnor och män ska ha samma makt att kunna forma samhället och sina egna liv. En jämställd arbetsmarknad där kvinnors arbeten värderas lika högt som mäns. Lika villkor och lika rättigheter är något för att öka kvinnors frihet. Egna pengar är vägen till kvinnors frihet och egenmakt. Fler kvinnor än män jobbar inom offentlig sektor, kvinnor jobbar oftare deltid och är föräldralediga i högre utsträckning än män. Ekonomisk ojämställdhet spänner över ett stort område – från föräldraförsäkring till företagande och pensioner som märks i plånboken hela livet. Kompetens, erfarenhet och vidareutbildning ska synas i lönekuvertet även för kvinnor, därför vill vi ha mer individuell lönesättning i offentlig sektor.

ANNONS

Våldet mot kvinnor och flickor i nära relationer och hedersrelaterat våld måste bekämpas – hemmet ska vara en trygg plats. Hedersförtryck hotar idag kvinnors mest grundläggande rättigheter. Frihet från våld är en grundläggande förutsättning för kvinnors och flickors självbestämmande och möjlighet att nå sina drömmar. Alla som i sin profession kan komma i kontakt med hedersrelaterat våld och förtryck ska få utbildning i frågan. Arbetet som kvinnojourer gör är ett centralt komplement till kommuner och myndigheter. Liberala kvinnor vill att kvinnojourer, tjejjourer och brottsofferjourer får tillräckliga och långsiktiga bidrag. Hederskulturen ska bekämpas av både skolan, socialtjänsten och polisen.

Att vara feminist är att se alla strukturer som kränker och begränsar kvinnors rättigheter. Där målsättningen är att alla kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som män. Liberal feminism är att varenda människa ska ha möjlighet att styra och bestämma över sitt liv, och det har vi tagit strid för sedan liberaler slogs för kvinnors rösträtt det Internationella kvinnodagen fokuserar på. Liberala kvinnor står upp för frihetsvärderingar – att själva få forma sina liv.

Christina Johansson

Styrelseledamot Liberala Kvinnor Älvsborg - Bohuslän

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS