Trollhättans stads förvaltningar har upprepade gånger kritiserats. Jag har arbetat i några år i Serviceförvaltningen och det finns stora brister gällande ledningen där. Man ser tydligt att det brister i kompetens för att få budget i balans. Det slösas bort skattemedel och för att komma tillrätta med problemen så avsätts åtskilliga möten där man tar beslut utan konsekvenstänk. Man omorganiserar ledningen ständigt genom att tillsätta fler som man tar in internt för att man tror att det ska lösa problem. Människor som utför arbetet i omsorg och service glömmer man bort och kunderna (brukarna likaså).
Man försämrar genom att förändra scheman för äldreomsorgspersonalen, det påverkar arbetsglädjen och därmed resultatet för att få en glad och nöjd brukare. Man lägger mycket pengar genom att bygga nya centralkök istället för att underhålla köken på förskolorna och kostnadseffektivisera matlagningen. Man kör köken i botten och sedan blir det för dyrt att renovera. Har man gjort en total kalkyl på detta beslut? En sak är säker – kockarnas arbetsglädje tas bort och barnen får inte känna dofter från köket på samma sätt.
Maten får mycket längre ledtid eftersom maten lagas längre bort och detta kommer att medföra att maten slängs i större utsträckning. Man kommer inte kunna justera matmängden på samma sätt om barn är sjuka. Hur gör man med maten till allergiska barn? Jag önskar att ledningen svarar på hur man kan säkerställa att rätt mängd mat lagas i centralköket så att inte en massa mat slängs och hur man även kommer att säkerställa att maten till barn med allergier blir rätt. Till slut så vill jag fråga politikerna i stan, har ni koll på hur förvaltningarna tar till vara på allas våra skattepengar.
En vanlig Trollhättebo
Svar direkt:
Anledningen bakom tillkomsten av Överby produktionskök, och den nu pågående renoveringen av Håjums produktionskök, är den köksutredning som Serviceförvaltningen beställde 2019 efter att förvaltningen bildats. Utredningen undersökte kökens status och pekade på att många av dem var i dåligt skick. Efter utredningen har många kök, bland annat förskolekök, renoverats. Och med två produktionskök bygger vi för framtiden och säkrar morgondagens måltidsförsörjning i Trollhättan – vilket också är viktigt ur beredskapssynpunkt, och som pekas på i köksutredningen.
Att barn med allergi ska få sin kost är den viktigaste prioriteten vi har. Genom det befintliga beställningsförfarandet är vi också trygga med att kunna säkerställa det varje dag. Det är ett flexibelt system som innebär att matportioner – oavsett specialkost eller inte – både kan avbokas och beställas extra så sent som dagen innan leverans. Om man ändå skulle ha beställt för mycket mat så finns det möjlighet att ta hand om den för servering vid senare tillfälle.
Serviceförvaltningen, Trollhättans stad